Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Блаженнійший Митрополит Онуфрій очолив архієрейську хіротонію архімандрита Климента (Шмигельського) у єпископа Борівського


21 квітня, у Неділю п’яту Великого посту, день пам’яті преподобної Марії Єгипетської, у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі відбулась архієрейська хіротонія архімандрита Климента (Шмигельського).

Божественну літургію та хіротонію нового єпископа очолив Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій. Богослужіння відбулось у храмі в ім’я преподобного Агапіта Печерського.

Перед початком Божественної літургії, за якою відбулась архієрейська хіротонія, звершили особливий чин. Кандидат у єпископський ступінь священства виголосив сповідання віри та дав обітниці берегти Передання Церкви. Потім диякон виголосив многоліття Предстоятелю, архієреям, церковному народу та ставленику.

За Літургією архімандрит Климент (Шмигельський) висвячений на єпископа Борівського, вікарія Київської митрополії. Священний Синод обрав нового єпископа на останньому засіданні 10 квітня 2024 року.

Вікарний єпископ (лат. vicarius — «заступник», «намісник») — священнослужитель в архієрейському сані, який не має самостійної влади в Церкві, а отримує повноваження від правлячого єпископа. В Українській Православній Церкві вікаріїв зазвичай призначають для допомоги в управлінні великими єпархіями або виконання адміністративних функцій. Найбільше вікаріїв у Предстоятеля УПЦ — вони допомагають Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України керувати Київською єпархією, очолюють синодальні відділи та інші загальноцерковні установи тощо. Статус вікарного не є пожиттєвим для єпископа. Священний Синод може призначити вікарного архієрея керуючим єпархією чи навпаки.

Предстоятелю співслужили керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, митрополит Макарівський Антоній, митрополит Васильківський Іоасаф, архієпископ Южненський Діодор, архієпископ Білогородський Сильвестр, архієпископ Переяслав-Хмельницький Діонісій, єпископ Вишневський Спиридон, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк, єпископ Борівський Климент, духовенство обителі та гості у священному сані.

За Літургією помолились про мир на українській землі; про позбавлення від ворога; щоб Господь зглянувся на наш народ і зберіг тих, хто у відчаї і втратив домівки; про благословіння Боже людям доброї волі, які допомагають нужденним. У молитві після сугубої єктенії Предстоятель попросив у Бога милості українському народу, щоб Господь умудрив владу, зміцнив мужністю воїнів, звільнив полонених, зцілив хворих та дав прихисток тим, хто позбавлений дому.

Блаженніший Митрополит Онуфрій звершив священницьку хіротонію диякона Діонісія Монастирного, клірика Петро-Павлівського храму у Ворзелі.

Після Божественної літургії відбувся чин вручення архієрейського жезла. Предстоятель звернувся до нового архієрея зі словом. Єпископ Климент подав вірянам своє перше архіпастирське благословення.