Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Заява Західноєвропейського вікаріатства УПЦ на підтримку протоієрея Миколая Данилевича


12 квітня із ресурсів Служби безпеки України стало відомо про проведення слідчих дій щодо заступника Голови Відділу зовнішніх церковних звʼязків Української Православної Церкви (далі УПЦ) протоієрея Миколая Данилевича.

Зокрема, як повідомляється, у помешканні священнослужителя було проведено обшук, після чого йому була пред’явлена підозра у розпалюванні релігійної ворожнечі та у виправдовуванні збройної агресії Російської Федерації проти України. Зважаючи на це, ми вважаємо необхідним заявити, що будь-які подібні звинувачення щодо отця Миколая є штучними, необґрунтованими і такими, що не відповідають дійсності.

Протоієрей Миколай Данилевич є відданим патріотом України, чого ніколи не приховував і висловлював свою послідовну українську позицію, як в публічних виступах, так і в приватному спілкуванні. Будучи одним із найосвіченіших представників духовенства Української Православної Церкви, отець Миколай свого часу отримував освіту не тільки в Україні, а й поза її межами, і звинувачення в наявності у нього російських дипломів, вже навіть минулого століття, не можуть бути аргументом проти його громадянської позиції. Так само як і не може бути правдою те, що він начебто закликав до молитви про агресора, оскільки вже протягом першої години після початку повномасштабного вторгнення він в соціальній мережі Facebook зробив допис, в якому закликав до захисту України мужнє українське військо, в якому служить і його брат офіцер ЗСУ — захисник Азовсталі і Маріуполя Віталій Данилевич.

А о 5:00 ранку 24 лютого у своєму ТГ каналі отець Миколай написав: «Путін віроломно напав на нашу країну! Благословляємо всіх на захист України! Молимося і захищаємося! Церква з народом! Боже, Україну збережи!»

Окрім цього неправдиві звинувачення, які лунають в бік Західноєвропейського вікаріатства УПЦ про те, що тут ніби-то під прикриттям духовної опіки «поширюють пропагандистські наративи рф», не відповідають дійсності, та ображають релігійні почуття громадян України, які змушені були втікати від військової агресії рф до Європи і для яких храм УПЦ тут став чи не єдиним місцем, де вони відчувають себе як вдома.

Слід зазначити, що Західноєвропейське вікаріатство УПЦ здійснює закордонну місію з метою звершення духовної опіки серед православних українців, що є вірними УПЦ, задля збереження ними своєї віри, культури, мови та православної ідентичності і ця діяльність здійснюється на виконання рішення Собору УПЦ від 27.05.2022 року.

У зв’язку із цим міжнародна діяльність протоієрея Миколая, свідчить лише про його послідовну працю на користь Української Православної Церкви та позитивного іміджу для України. Жодних проросійських наративів ані отець Миколай особисто, ані будь-яка із закордонних парафій УПЦ не розповсюджувала і розповсюджувати не збирається. Навпаки, саме через непохитну проукраїнську позицію, закордонні парафії УПЦ з боку агресивних представників РПЦ за кордоном постійно зазнають цькування.

Протягом останніх двох років отець Миколай сумлінно виконував послух покладений на нього Церквою, активно піклувався про створення та розвиток парафій УПЦ за кордоном. Такі парафії стали центрами молитви та підтримки, духовним та соціальним центром для сотень тисяч наших співвітчизників, вимушених переселенців з України. Ці парафії втілюють нашу спільну любов до Бога, України, їх бажання служити та допомагати один одному. Наші парафіяни активно збирають матеріальну та гуманітарну допомогу для ЗСУ та внутрішніх переселенців. Закордонні парафії отримують натхнення від отця Миколая, після його візитів, духовних настанов та невичерпної віри в майбутнє України, які надихають та підтримують тих, хто втратив все.

Ми виступаємо проти незаконних дій, переслідування та відвертих наклепів на громадян України – віруючих УПЦ, та звертаємо увагу міжнародної спільноти на незаконне кримінальне переслідування щодо о. Миколая Данилевича.

Західноєвропейське вікаріатство УПЦ висловлює підтримку отцю Миколаю Данилевичу та закликає припинити кримінальне переслідування о. Миколая Данилевича та вірян і священнослужителів УПЦ.

Ми закликаємо всіх відповідальних осіб, як в Україні, так і за кордоном, забезпечити віруючим УПЦ право на свободу віросповідання.

В ці важкі часи для України є важливим підтримувати єдність, співчуття та віру в нашу спільну майбутність.

Західноєвропейський вікаріатство УПЦ підтримує та молиться за усіх наших захисників і захисниць, та за всіх українців у цей важкий час випробувань.

Ми віримо в єдину Україну! Молимось щоденно за Перемогу України у цій війні!