Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. У Неділю про Закхея Предстоятель УПЦ очолив Божественну літургію у Києво-Печерській Лаврі


18 лютого, у Неділю 37-ту після П’ятидесятниці, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Божественну літургію у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі.

Недільне богослужіння відбулось у храмі в ім’я преподобного Агапіта Печерського.

Предстоятелю співслужили голова Відділу зовнішніх церковних звʼязків УПЦ митрополит Чернівецький і Буковинський Мелетій, вікарії Київської єпархії митрополит Васильківський Іоасаф, єпископ Бородянський Марк та духовенство обителі.

Після читання святого Євангелія Блаженніший владика звернувся до пастви зі словом проповіді.

У своїй проповіді, в Неділю про Закхея, Блаженніший Митрополит Онуфрій зазначив, що Свята Церква з цього дня розпочинає готувати своїх чад до спасительного часу Великого посту.

За словом Предстоятеля, «дерево, на яке заліз Закхей, — є образом посту, а Закхей – людиною, яка хотіла побачити Бога».

«Ми всі хочемо побачити Бога. Я думаю, що такої людини, яка б цього не хотіла, немає. Але не кожен досягає такого степеню духовної досконалості.Кожна людина повинна з допомогою поста і молитви підніматися по ступенях духовної доскональності», — сказав Архіпастир.

Як наголосив Першосвятитель, кожен має самостійно дослідити «наскільки він духовно досконалий, наскільки вже має чисте серце, чисте духовне око, і може бачити Бога, може розуміти волю Божу».

«Але я думаю, що кожен, і той, хто вже високо, і той, хто ще не почав своє сходження по сходинках духовної доскональності, повинен поститися і молитися. Тому що духовної доскональності межі немає. Не можна сказати, що я досяг стелі і більше вже не можу підніматися. Процес досягнення духовної досконалості — вічний. Він починається з земного життя людини. Сокровенна ціль всього того, що ми робимо в житті — отримання духовної насолоди, радості, миру, щастя, духовного спокою», — зазначив Блаженніший владика.

Він підкреслив, що душа людини наповнюється щастям, миром, радістю та блаженством тоді, коли вона наближається до Бога.

«Нехай Господь допомагає нам, щоб ми постом та молитвою піднімалися на дерево посту і звідти споглядали Бога, дякували за все, що Він дає в нашому житті, і просили, щоб Господь подарував нам вічне життя і спасіння в Царстві Небеснім», — побажав Митрополит Онуфрій.

За Літургією помолились про мир на українській землі; про позбавлення від ворога; щоб Господь зглянувся на наш народ і зберіг тих, хто у відчаї і втратив домівки; про благословіння Боже людям доброї волі, які допомагають нужденним. Предстоятель попросив у Бога милості українському народу, щоб Господь умудрив владу, зміцнив мужністю воїнів, звільнив полонених, зцілив хворих та дав прихисток тим, хто позбавлений дому.

Богослужіння завершилось чином славлення перед іконою Стрітення Господнього. Виголосивши відпуст, Блаженніший владика привітав вірян з неділею та благословив усіх.