Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КРЕМЕНЕЦЬ. Тисячі вірян вшанували святиню Богоявленського монастиря


6 листопада, в день вшанування ікони Божої Матері «Всіх скорботних Радість», митрополит Вінницький і Барський Варсонофій співслужив архієреям УПЦ за Божественною літургією в Кременецькому Богоявленському жіночому монастирі.

Богослужіння очолив керуючий Тернопільською єпархією — митрополит Тернопільський і Кременецький Сергій, якому співслужили: митрополит Миколаївський і Очаківський Питирим; намісник Свято-Успенської Почаївської Лаври, митрополит Почаївський Володимир; митрополит Володимир-Волинський і Ковельський Володимир; митрополит Конотопський і Глухівський Роман; митрополит Вінницький і Барський Варсонофій; митрополит Волинський і Луцький Нафанаїл; ректор Почаївської духовної семінарії, архієпископ Шумський Іов, архієпископ Рівненський і Острозький Пимен; єпископ Ладанський Феодосій; єпископ Івано-Франківський і Коломийський Никита, духовенство Тернопільської єпархії та гості у священному сані.

Разом з архіпастирем участь в богослужінні взяли клірики Вінницької єпархії, благочинний у справах монастирів — архімандрит Єнох (Торак) та завідувач канцелярією Вінницької єпархії — ієродиякон Філарет (Олівінський).

За богослужінням молилась настоятелька Кременецького жіночого монастиря — ігуменя Димитрія (Голюк), настоятелька Браїлівського жіночого монастиря — ігуменя Антонія (Стеценко), ігумені та сестри, а також чисельні паломники свята, яких соборний храм монастиря на жаль усіх не міг вмістити.

Не дивлячись на утиски, які сьогодні терплять сестри одного з найбільших жіночих монастирів УПЦ, вчора напередодні свята богослужіння звершувалось при свічках без електроенергії, оскільки її відключили представники музею.

Під час Літургії архієреї та духовенство піднесли особливі молитовні прохання про мир на українській землі; про позбавлення від ворога; за Святу Церкву, яка зазнає гонінь в новітній історії свого існування; щоб Господь зглянувся на наш народ і зберіг тих, хто у відчаї і втратив домівки; про благословіння Боже людям доброї волі, які допомагають нужденним. Архіпастирі молившись попросили у Бога милості для українського народу, щоб Господь умудрив владу, зміцнив мужністю воїнів, звільнив полонених, зцілив хворих та дав прихисток тим, хто позбавлений дому.

Після запричасного вірша до присутніх вірян зі словами проповіді звернувся ректор Почаївської духовної семінарії, архієпископ Шумський Іов.

На завершення відбулась святкова хресна хода навколо Кременецької обителі з місцешанованою святинею — чудотворним образом Божої Матері «Скорботна», після чого було виголошено многоліття. Насамкінець митрополит Сергій привітав усіх зі святом на честь ікони Божої Матері «Всіх скорботних Радість».