Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЧЕРКАСИ. Вперше відбулися урочистості на честь Собору Черкаських святих (+ВІДЕО)


8 жовтня в єпархії вперше відбулося святкування Собору всіх святих, що в землі Черкаській просіяли. На запрошення митрополита Черкаського і Канівського Феодосія, святкову Літургію в Архангело-Михайлівському кафедральному соборі м. Черкаси очолив Керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній.

Перед початком богослужіння високого гостя біля єпархіального управління зустрічали ігуменії жіночих монастирів Черкаської єпархії. З душевною теплотою митрополита Антонія зустріли біля собору учні Черкаської православної гімназії імені прп. Сергія Радонезького.

На богослужінні Високопреосвященнішому владиці співслужили митрополит Житомирський і Новоград-Волинський Никодим і вікарні архієреї Черкаської єпархії: архієпископ Золотоніський Іоанн і єпископ Корсунь-Шевченківський Антоній. Архіпастирям співслужили єпархіальні благочинні, духовенство Черкаської єпархії та гості у священному сані.

На Літургії було піднесено сугубу молитву за Церкву, що потерпає від гонінь.

Після читання Євангелія митрополит Антоній виголосив проповідь, пояснивши вірянам духовний сенс покликання Спасителем перших учнів. “Господь обрав апостолів, щоб вони своїм словом і своїм життям показали людям євангельську віру, щоб кожна людина навчилася любити Бога”, – зазначив архіпастир. Владика наголосив, що сьогоднішнє Євангеліє розповідає нам про дві важливі чесноти: послух і страх Божий. Щира віра приводить людину до послуху, який, своєю чергою, виховує в ній страх Божий, що приводить до покаяння.

Архієрей також звернув увагу слухачів на те, що для появи в душі страху Божого людині потрібно пережити страждання. Єпископ Веніамін (Мілов) так одного разу написав своєму духовному чаду: “Якби серце людини не страждало, вона б ніколи не подивилася на небо. Серцевий біль змушує нас умиватися сльозами, просячи допомоги в Бога”.

“Не будемо нічого боятися, крім Бога! Будемо любити Його за те, що Він дав нам це життя і можливість молитися в Його храмі, слухати Його слова з рядків Євангелія, сповідатися і причащатися Святих Христових Тайн. Будемо цінувати кожну можливість перебування в храмі, зміцнюючи свою віру і виховуючи в собі послух Богу і страх перед Ним”, – підсумував митрополит Антоній.

На завершення Літургії архіпастирями і духовенством було звершено молебень Собору Черкаських святих, після якого архієреї виголосили вітальні слова.

Митрополит Антоній привітав черкащан зі знаменним днем, коли вперше в церковній історії ми прославляємо сонм святих, які в землі Черкаській просіяли. До їх числа входять 114 угодників Божих – духовних героїв, які гідно пройшли шлях земного життя. Вони жили в різні епохи, але всі вони воєдино проявили вірність Богу і Святій Православній Церкві.

Керуючий справами УПЦ також висловив підтримку керуючому Черкаською єпархією, який зараз перебуває під домашнім арештом за відданість своїм духовним переконанням і тверду позицію в захисті Церкви. Відзначивши мудрість і мужність черкаського архіпастиря, митрополит Антоній запевнив усіх у тому, що владика Феодосій надалі робитиме все можливе, щоб не зрадити Церкві і своїй вірі.

Подякувавши митрополиту Феодосію за запрошення очолити святкову Літургію, митрополит Антоній передав архієреям, духовенству та мирянам привітання від Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія.

Своєю чергою, від імені керуючого Черкаською єпархією, єпископ Корсунь-Шевченківський Антоній подякував митрополиту Антонію і митрополиту Никодиму за участь у богослужінні, яке стало кульмінацією вшанування Собору Черкаських святих на місці їхніх духовних подвигів.

Йдучи з собору в піднесеному настрої, гості святкових урочистостей отримали в дар невеликі ікони небесних покровителів Черкащини для молитовного зміцнення їхніх душ.

Після спільної молитви, черкаські православні гімназисти виступили на сцені перед кафедральним собором зі святковим концертом. Їхні дзвінкі голоси не тільки розчулили серця слухачів, а й піднеслися в Небеса, прославивши Господа, Його велич і любов до людей.

Наприкінці концерту митрополит Антоній подякував гімназистам за душевний спів і висловив подяку вчителям Черкаської православної гімназії за те, що вони не тільки дають дітям важливі знання, а й прищеплюють їм любов до Бога, до батьків і до Церкви.

Видимим вираженням цієї вдячності стало нагородження Черкаської православної гімназії імені прп. Сергія Радонезького, з благословення Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, орденом свт. Петра Могили. Високу нагороду з рук митрополита Антонія отримав директор гімназії протоієрей Андрій Дегтеренко.

Також у цей святковий день гімназисти провели в Соборному парку виставку-ярмарок молочної продукції, виготовленої на підсобному господарстві Черкаської православної гімназії.

Пресслужба Черкаської єпархії УПЦ