Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Блаженніший Митрополит Онуфрій очолив престольне свято у столичному храмі в ім’я преподобного Сергія Радонезького (відео)


8 жовтня, у Неділю 18-ту після П’ятидесятниці, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Божественну літургію з нагоди престольного свята у храмі в ім’я преподобного Сергія Радонезького Солом’янського району міста.

Предстоятелю співслужили митрополит Львівський і Галицький Філарет, митрополит Кіровоградський і Новомиргородський Миколай, архієпископ Хмельницький і Старокостянтинівський Віктор, архієпископ Переяслав-Хмельницький Діонісій, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк, єпископ Дрогобицький Іаков, духовенство храму та гості у священному сані.

Блаженніший Митрополит Онуфрій звершив дияконську хіротонію над студентом II курсу Київської духовної академії Максимом Карпецем.

Після читання Святого Євангелія Блаженніший владика звернувся до пастви зі словом проповіді, у якому, зокрема, розповів про житіє преподобного Сергія Радонезького.

«Архіпастир нагадав, що преподобний Сергій Радонезький був приємником преподобного Антонія Печерського, отця всього чернецтва на Русі. Так само, як і прп. Антоній, він був великим молитовником, подвижником, миротворцем, навколо якого спасалися тисячі людей.

«Преподобний Сергій жив у ті часи, коли князі любили один з одним битися, сперечатися, воювати. І він ходив до князів, до одного, до другого, до ворогуючих, умовляв їх, щоб вони примирилися один з одним, щоб вони не забували, що ми є всі діти одного Бога. Бог не хоче, щоб ми ворогували, щоб ми вбивали один одного і ображали один одного», — розповів Блаженніший владика.

Предстоятель зазначив, що сьогодні ми молимося преподобному Сергію, щоб він «сказав перед Господом своє слово, підніс молитву, щоб ті, хто воює проти нас, умиротворилися, заспокоїлися, щоб припинилась війна, щоб вони не вбивали наших людей. Щоб ми всі жили в мирі, в злагоді, в любові один до одного. Тому що так нам заповідує жити Бог».

«Нехай Господь допомагає нам, дорогі браті і сестри, жити згідно зі Святими Божественними законами, змирятися перед Богом і один перед одним, як перед тим, хто носить образ Божий. Тоді кожен з нас буде сильним, ніякі спокуси і труднощі не зможуть зламати нас, і ми будемо йти тим шляхом, який веде до вічного життя в Царстві Небесному у Христі Іісусі Господі нашому», — побажав Митрополит Онуфрій.

За Літургією помолились про мир на українській землі; про позбавлення від ворога; щоб Господь зглянувся на наш народ і зберіг тих, хто у відчаї і втратив домівки; про благословіння Боже людям доброї волі, які допомагають нужденним. Предстоятель попросив у Бога милості українському народу, щоб Господь умудрив владу, зміцнив мужністю воїнів, звільнив полонених, зцілив хворих та дав прихисток тим, хто позбавлений дому.

Після Божественної літургії священнослужителі звершили хресний хід та піднесли молитви преподобному Сергію, під час якого вірян окропили святою водою.

Після відпусту Архіпастир привітав паству зі святом. Священнослужителі та віряни виголосили многоліття.

Кліриків і благодійників парафії Його Блаженство удостоїв церковних нагород. Насамкінець настоятель храму протоієрей Ярослав Шовкеник подякував Першосвятителю за архіпастирський візит та спільну молитву.