Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Митрополит Климент: «Ніхто ніколи не доведе, що віряни УПЦ є злочинцями, бо це не так»


Пресслужба Ніжинської єпархії опублікувала коментар Голови Інформаційно-Просвітницького відділу УПЦ митрополита Ніжинського і Прилуцького Климента для служби BBC.

– Як ви оцінюєте ухвалення у парламенті законопроєкту у першому читанні, який передбачає у майбутньому можливість судової заборони на діяльність релігійних організацій, центр яких розташований у Росії?

– Я б не розглядав цю подію виключно як локальну боротьбу проти Української Православної Церкви з боку її антиподів. Це глобальний процес дехристиянізації українського суспільства. Переконую Вас, що так само побачите, як ті, хто вимагає заборони УПЦ начебто з метою державної безпеки, ті, хто завзято лобіює у владі ПЦУ, завтра одностайно проголосують за запровадження в Україні одностатевих шлюбів, а післязавтра у мене навіть фантазії не вистачить, куди будуть рухатися межі їхньої законотворчості.

– Чи вважаєте ви, що цей документ у майбутньому може загрожувати Українській православній церкві?

– Церква, перш за все, це люди. При тому, ці люди, це громадяни України. Багато з них захищає свою державу від Росії, багато з них загинули як герої. Тому слід ставити питання інакше: чи цей документ може загрожувати віруючим громадянам України? Так як він приймався, можу з упевненістю сказати, що депутати зробили все, щоб яскраво підкреслити свою зневагу до цих громадян. Політики вкотре кидають релігійні переконання мільйонів українців на поталу своїм корпоративним інтригам.

– Якщо закон ухвалять і ДЕСС буде подавати до суду позови щодо заборони діяльності УПЦ, якими буде реакція церкви?

– Для того, щоб обмежити когось в громадянських правах, слід було б довести його злочин. Я переконаний, що ніякі інстанції ніколи не зможуть довести, що мільйони вірян УПЦ є злочинцями, бо це не так. Тож застосування якихось санкцій до невинуватих людей, і обмеження їхньої свободи совісті лише на підставі їхніх релігійних переконань, буде неможливим. А якщо такі спроби і будуть здійснюватися, то це буде говорити про злочинність представників влади, а не вірян УПЦ.