Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. В Київській духовній академії відбулася ХV Міжнародна науково-практична конференція


24 жовтня, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, в Актовій залі Голосіївського монастиря (академічного корпусу) відбулася ХV Міжнародна науково-практична конференція «Духовна та світська освіта: історія взаємин – сучасність – перспективи». Про це повідомляє сайт КДАіС.

Участь у форумі очно та дистанційно взяли 74 доповідачів, серед яких представники духовних навчальних закладів Української Православної Церкви, представники світських вищих навчальних закладів з України та з-за кордону, викладачі і студенти Київських духовних шкіл.

До президії увійшли: Керуючий справами Української Православної Церкви митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, голова Учбового комітету при Священному Синоді УПЦ професор митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент, ректор Київських духовних шкіл професор архієпископ Білогородський Сильвестр, проректор з виховної роботи доцент єпископ Згурівський Амвросій, перший проректор професор протоієрей Сергій Ющик.

Після молитви «Царю Небесний», пленарне засідання конференції відкрив ректор КДАіС архієпископ Сильвестр. Владика ректор привітав присутніх з початком роботи конференції та оголосив регламент роботи. Високопреосвященніший владика зауважив, що цьогоріч науковий форум присвячено 90-річчю з дня блаженної кончини останнього ректора дореволюційної Київської духовної академії священносповідника Василія (Богдашевського, 1861–1933), а також 90-річчю з дня смерті відомого богослова професора Київської духовної академії Василія Ілліча Екземплярського (1874–1933). Владика ректор наголосив:

“Сьогодні ми знаходимося не в стінах Києво-Печерської Лаври, для нас всіх, безумовно, важко сприйняти, що зараз ми знаходимося не в цій великій святині. Ми з вами повинні розуміти, що Господь надає нам іспити, але головне, що є в нас і що є перед нами, — це необхідність зберегти традиції. А традиції Православного Передання можуть зберігатися і за кордоном, і в тих місцях, які для нас є великими і святими. І хоча наше серце переповнено скорботою, тому що не в Києво-Печерській Лаврі відбувається ця подія, але наше серце сповнене радості, тому що ми зберігаємо традицію, яка була облаштована в Київській духовній академії і семінарії протягом останніх 30-ти років. І те, що ми маємо можливість зібратися на конференцію в Голосіївському Свято-Покровському монастирі — це теж милість Божа для нас, для всіх, хто навчає і навчається, що ми під покровом Пресвятої Діви Марії і надалі звершуємо те, заради чого кожен з нас прийшов у Київську духовну академію і семінарію, — навчати або навчатися. Тому сприймемо сьогоднішню конференцію як ознаку того, що традиції КДАіС не вмерли і не вмирають, а будуть і далі продовжуватися”.

Пряма трансляція пленарного засідання проходила на офіційній сторінці КДА у мережі Facebook.

Після вступного слова владика Сильвестр запросив митрополита Антонія виголосити вітальне слово Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія до організаторів та учасників форуму.

«Наша Церква опинилася сьогодні у вкрай непростій ситуації. Вперше ми проводимо конференцію не в стінах Києво-Печерської Лаври, а у Голосіївському Покровському монастирі. Користуючись нагодою, я хочу ще раз подякувати наміснику монастиря єпископу Ісаакію за його гостинність та за готовність надати всебічну допомогу Київським духовним школам у важку хвилину. Також я хочу висловити слова підтримки ректору Київської духовної академії і семінарії архієпископу Сильвестру за те, що, незважаючи на воєнний час та відвертий тиск, який все більше відчуває на собі наша Церква, забезпечений повноцінний навчальний процес. Якими б складними не були обставини буття нашої Церкви, ми маємо зберігати духовні школи. Підготовка гідних кандидатів у священство є фундаментом, на якому стоїть та зростає Церква», — зауважив Блаженніший владика.

Звертаючись до учасників наукового форуму, Його Блаженство розповів про вклад у розвиток вітчизняної богословської науки священносповідника Василія (Богдашевського) та Василія Ілліча Екземплярського:

«У цьому році виповнюється 90 років з дня блаженної кончини останнього ректора дореволюційної Київської духовної академії священносповідника Василія (Богдашевського), а також 90 років з дня смерті відомого богослова, професора Київської духовної академії Василія Ілліча Екземплярського. Як святитель Василій, так і професор Василій Екземплярський зробили вагомий внесок у розвиток вітчизняної богословської науки. Обидва вони пережили буремні роки революції та громадянської війни і явили нам приклад сповідництва у часи, коли атеїстична радянська влада розгорнула в Україні широкі гоніння на Церкву».

Наостанок Блаженніший Митрополит Онуфрій закликав на усіх Боже благословення і побажав учасникам та гостям конференції благословенних успіхів у вивченні богоодкровенних істин.

Далі присутні заслухали доповідь проректора з науково-богословської роботи професора Буреги Володимира Вікторовича на тему: «Богословські погляди професора В. І. Екземплярського». У доповіді В. В. Бурега проаналізував богословські погляди професора та порівняв проблематику тогочасного богослов’я з тепершніми проблемами та наголосив, що “казенне” богослов’я, яке критикував професор, не може дати відповіді на виклики тодішних реалій. Спадщина В. І. Екземплярського сформувала напрямок богословської думки, який буде звертати увагу на реальні життєві проблеми, намагаючись розв’язати їх у світлі християнського ідеалу.

Наступною прозвучала доповідь викладача Київської духовної академії доцента архієпископа Хмельницького і Старокостянтинівського Віктора на тему: «Історичний шлях Подільсько-Брацлавської єпархії: короткий огляд». Окресливши історичні події розвитку Подільсько-Брацлавської єпархії, Його Високопреосвященство підсумував, що за всю історію Подільської єпархії з часу її заснування у 1795 році до припинення діяльності в богоборчі 1920-ті роки очевидним є те, що Промисел Божий ніколи не залишав Подільський край. “Історія Православ’я на Поділлі XIX століття – це час становлення та розвитку Подільської єпархії, яка стала матір’ю всіх сучасних єпархій Української Православної Церкви на території Подільського краю”, — підсумував владика Віктор.

Викладач Волинської духовної семінарії протоієрей Олександр Федчук виголосив доповідь «Репресії сталінського режиму проти насельників Почаївської лаври». Розповівши про важкий подвиг монахів Почаївської лаври, отець Олександр підкреслив важливість стояння в вірі та необхідність пам’ятати про подвиги духовенства минулого століття.

Останньою прозвучала доповідь ученого секретаря архімандрита Митрофана (Божка) «Православна Церква в Україні після 1921 р.: до питання про статус автономії чи екзархату». У своїй доповіді отець Митрофан провів історичний екскурс у життя Православної Церкви на території України у післяреволюційний період. У висновку учений секретар підкреслив: “Для нас історія Української Церкви на початку минулого століття дуже схожа, тому що співпала з початком військових дій, державним наступом на Церкву та чисельними розколами. Проте, незважаючи на всі перепони влади і розольників, Церква спромоглась зберегти свою самобутність”.

Після завершення пленарного засідання архієпископ Білогородський Сильвестр подякував учасникам конференції за цікаві та змістовні доповіді. Після цього владика ректор оголосив результати конкурсу на кращу проповідь. За результатами конкурсу переможці були нагороджені премією імені святителя Петра Могили І-ІІІ степені, а їхні проповіді будуть розміщені на YouTube-каналі Київської духовної академії:

1 місце: Штефанюк Олексій, студент І курсу Київської духовної академії.

2 місце: Полюхович Владислав, студент І курсу Київської духовної академії.

3 місце: Гладкий Ігор, вихованець 4-го класу Київської духовної семінарії.

Після цього відбувся круглий стіл для викладачів історичних дисциплін духовних семінарій та робота конференції продовжилася у 6-ти секціях.

На секціях очно та дистанційно виступили 74 доповідача, серед яких представники духовних навчальних закладів Української Православної Церкви, представники світських вищих навчальних закладів з України та з-за кордону, викладачі і студенти Київських духовних шкіл.

Для іногородніх та закордонних доповідачів секції працювали в онлайн режимі у програмі «Zoom».

Модераторами на секціях виступили професорсько-викладацька корпорація Київських духовних шкіл:

Секція 1 — «Біблеїстика та богослов’я: історичний досвід та сучасні виклики»

Модератори: викладачі архімандрит Філарет (Волошин) та ієромонах Герман (Ковач)

Секція 2 — «Історія Церкви: джерела, історіографія, нові наукові дискурси»

Модератори: доцент протоієрей Андрій Ухтомський та доцент Павло Вікторович Комаров.

Секція 3 — «Церква в сучасному світі: місія, літургія, дияконія»

Модератори: завідувач заочним відділенням доцент архімандрит Маркел (Павук) та викладач архімандрит Назарій (Омеляненко).

Секція 4 — «Студентська наука в духовній школі: богослов’я і біблеїстика»

Модератори: професор протоієрей Володимир Савельєв та доцент архімандрит Феофан (Меджидов).

Секція 5 — «Студентська наука в духовній школі: церковно-історичні дисципліни»

Модератори: викладачі ієромонах Рафаїл (Мосунов) та Євген Вікторович Комаров.

Секція 6 — «Студентська наука в духовній школі: церковно-практичні дисципліни»

Модератори: доцент Олег Оттович Надь та викладач архімандрит Досифей (Михайлюк).

Ознайомитися з Програмою конференції та темами доповідей