Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Вітальне слово Предстоятеля організаторам, учасникам та гостям XV Міжнародної науково-практичної конференції «Духовна та світська освіта: Історія взаємин – сучасність – перспективи»


Організаторам, учасникам та гостям
XV Міжнародної науково-практичної конференції
«ДУХОВНА ТА СВІТСЬКА ОСВІТА:
ІСТОРІЯ ВЗАЄМИН – СУЧАСНІСТЬ – ПЕРСПЕКТИВИ»

Ваше Високопреосвященство! Дорогий Владико Ректоре! Возлюблені у Христі отці, брати і сестри!

Вітаю усіх вас з відкриттям щорічної Міжнародної науково-практичної конференції в Київській духовній академії.

У цьому році вже упʼятнадцяте збирається наш науковий форум. Вже півтора десятиліття викладачі та студенти духовних і світських навчальних закладів мають можливість зустрітися в Київській духовній академії та в атмосфері взаємоповаги обмінятися результатами своїх наукових пошуків.

На жаль, вже другий рік поспіль ми проводимо цю конференцію в умовах воєнного стану. Триває повномасштабна російська військова агресія проти України. Кожного дня ми чуємо сигнали повітряної тривоги, кожного дня гинуть не тільки українські військові, але й мирне населення українських міст і сіл. Перед обличчям цієї страшної навали, Українська Православна Церква підносить посилені молитви за Українську державу, за українських воїнів та за багатостраждальний український народ.

Наша Церква опинилася сьогодні у вкрай непростій ситуації. Вперше ми проводимо конференцію не в стінах Києво-Печерської Лаври, а у Голосіївському Покровському монастирі. Користуючись нагодою, я хочу ще раз подякувати наміснику монастиря єпископу Ісаакію за його гостинність та за готовність надати всебічну допомогу Київським духовним школам у важку хвилину. Також я хочу висловити слова підтримки ректору Київської духовної академії і семінарії архієпископу Сильвестру за те, що, незважаючи на воєнний час та відвертий тиск, який все більше відчуває на собі наша Церква, забезпечений повноцінний навчальний процес. Якими б складними не були обставини буття нашої Церкви, ми маємо зберігати духовні школи. Підготовка гідних кандидатів у священство є фундаментом, на якому стоїть та зростає Церква.

У цьому році виповнюється 90 років з дня блаженної кончини останнього ректора дореволюційної Київської духовної академії священносповідника Василія (Богдашевського), а також 90 років з дня смерті відомого богослова, професора Київської духовної академії Василія Ілліча Екземплярського. Як святитель Василій, так і професор Василій Екземплярський зробили вагомий внесок у розвиток вітчизняної богословської науки. Обидва вони пережили буремні роки революції та громадянської війни і явили нам приклад сповідництва у часи, коли атеїстична радянська влада розгорнула в Україні широкі гоніння на Церкву.

Після остаточного встановлення в Києві радянської влади подальше функціонування духовних навчальних закладів стало майже неможливим. Однак святителю Василію (Богдашевському) і професорам КДА вдалося зробити майже неможливе. Вони змогли зареєструвати Академію відповідно до радянського законодавства і тим самим зберегли навчальний процес аж до 1924 р. Незважаючи на втрату академічних приміщень, відсутність гуртожитків та неможливість нормального фінансування, професори Академії на чолі з ректором продовжували нести своє педагогічне служіння, доки це було можливо. Навіть і після остаточного закриття Академії професори намагалися зберігати академічну традицію, незважаючи на панування в країні войовничого атеїзму.

Тільки сьогодні ми поступово відкриваємо для себе цю приховану сторінку історії Київської академії. Навіть у роки найсуворіших гонінь колишні професори Академії продовжували писати богословські, історичні та мемуарні праці, як то кажуть, «в стіл», не маючи жодної надії на те, що вони колись будуть надруковані. І, коли сьогодні ця спадщина поступово виходить з-під спуду, ми починаємо краще усвідомлювати їхній подвиг сповідництва та мучеництва.

Отже, Київська духовна академія є не просто богословською школою. Це школа вірності Христу. І ми завжди маємо бути готовими продовжити цю традицію сповідництва. Незважаючи на будь-які випробування, ми усі маємо залишатися вірними Христу і Його Церкві. Ми маємо без остраху свідчити про свою віру перед цим світом. І сам Господь надасть нам Свою всесильну підтримку.

Я хочу побажати усім учасникам та гостям конференції плідних дискусій та благословенних успіхів в осягненні богоодкровенних істин. Закликаю Боже благословення на Ваші труди.

24 жовтня 2023 р. м. Київ

ОНУФРІЙ,

МИТРОПОЛИТ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ УКРАЇНИ,

ПРЕДСТОЯТЕЛЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ