Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Предстоятель УПЦ очолив свято з нагоди 10-річчя освячення храму в ім’я святителя Феодосія Чернігівського (+відео)

22 вересня, у день знайдення і перенесення мощей святителя Феодосія, архієпископа Чернігівського, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Божественну літургію з нагоди престольного свята храму в імʼя святого Феодосія поблизу Львівської площі у Києві.

Предстоятелю співслужили настоятель храму єпископ Вишневський Спиридон, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк та духовенство.

На малому вході Блаженніший владика відзначив нагородами кліриків храму: священник Павло Кузнецов був возведений у сан протоієрея, а священник Діонісій Суружій нагороджений наперсним хрестом.

У слові проповіді після читання святого Євангелія Предстоятель розповів пастві про святителя Феодосія і, зокрема, про послух – чесноту, яку він особливо виявив у своєму житті.

«У богослужбових текстах, які присвячені святителю Феодосію та відображають його чесноти, говориться, що він був ревним послушником та молитовником. Послух і молитва — дві чесноти, які допомагають людині змирити себе і наповнитися благодаттю Святого Духа, яка допомагає долати всі труднощі та мінливості земного життя. Відсікаючи свою волю, людина робить себе здатною вмістити Божественну благодать».

Блаженніший владика розповів про значення порядку, який досягається завдяки тому, що кожен сумлінно виконує свій послух у Церкві та у світі.

«У Церкві є своя ієрархія, згідно з якою кожен поставлений на своє місце і здійснює покладене на нього служіння. Коли всі виконують свій послух, тоді з церковного тіла виходить ідеальний організм, який розвивається і допомагає людям досягати духовної досконалості та вічного спасіння, — пояснив Архіпастир. — У мирському житті також є свої порядки… І коли кожен звершує своє служіння, не вторгаючись у чуже, тоді виходять і сильними і сім’я, і місто, і область, і держава».

За словами Першосвятителя, на жаль, у реальному житті, особливо у мирському, люди люблять займатися всім, крім того, що їм потрібно робити.

«Він фахівець у всіх сферах і скрізь дає корисні поради, і всіх повчає, і всіх наставляє, а те, що має робити сам, не робить, у нього всюди завал. Всі наші біди бувають, тому що ми забуваємо, що і весь світ, і людина — це гармонія. На вершині цієї гармонії має стояти Бог. Тільки в Церкві дивляться на Бога, а у світі на Бога не дивляться, дивляться на людину», — наголосив він.

За Літургією помолились про мир на українській землі; про позбавлення від ворога; щоб Господь зглянувся на наш народ і зберіг тих, хто у відчаї і втратив домівки; про благословіння Боже людям доброї волі, які допомагають нужденним. Предстоятель попросив у Бога милості українському народу, щоб Господь умудрив владу, зміцнив мужністю воїнів, звільнив полонених, зцілив хворих та дав прихисток тим, хто позбавлений дому.

Після Літургії священнослужителі на чолі з Блаженнішим владикою звершили чин славлення Різдву Пресвятої Богородиці та святителю Феодосію Чернігівському.

Після відпусту виголосили многоліття. Предстоятель привітав парафіян храму зі святом та відзначив сумлінне настоятельське служіння єпископа Спиридона. Архіпастир побажав, щоб у храмі до кінця світу звершувалась молитва і Божественна літургія. Блаженніший владика подарував парафії на молитовну пам’ять образ Божої Матері «Почаївська».

Потім владика Спиридон виголосив подячне слово і вручив Предстоятелю список Троїце-Іллінської Чернігівської чудотворної ікони Богородиці.