Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Предстоятель УПЦ очолив престольне свято Іллінської церкви на Подолі


2 серпня , у день пам’яті святого славного пророка Божого Ілії, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Божественну літургію в Іллінському храмі.

Предстоятелю співслужили вікарії Київської єпархії єпископ Вишневський Спиридон, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк, духовенство храму та гості у священному сані.

Храм на честь пророка Ілії побудований 1692 року власним коштом киянина Івана Гудими-Левковича, рід якого й надалі опікувався церквою. Сучасна Іллінська церква вважається наступницею храмової споруди візантійсько-романського стилю (будував її “майстер од грек”), що знаходилася на тогочасному березі Дніпра. Проте, можливо, на цьому місці змінилося кілька церков. Церква на честь пророка Божого Ілії згадується у “Повісті временних літ” в оповіді про договір князя Ігоря з Візантією у 944 році. Таким чином, той храм збудований ще до Хрещення Русі у 988 році і він є найдавнішою відомою нам церквою у Києві.

Після читання святого Євангелія Блаженніший Митрополит Онуфрій звернувся до пастви зі словом проповіді.

«Святий пророк Ілля, великий ревнитель Слави Божої, сьогодні молиться перед Богом за тих, хто також ревнує про те, щоб прославляти своїм життям не себе чи когось іншого, а Бога. Правильне життя — це коли люди дивляться на нас і кажуть: “Так, є істинний Бог, Який створив небо і землю, я це бачу в житті цієї людини, тому що вона є проповідник, свідок цього істинного Бога”», — зазначив Архіпастир.

За словом Предстоятеля, наше свідчення про Бога звершується через виконання Божественних законів.

«Тоді, коли людина живе не по стихіях, інтересах цього світу, які сьогодні одні, завтра інші, а живе інтересами неба, інтересами вічності, — пояснив він. — Ми не забуваємо про землю, ми піклуємося про наше земне життя, але ми знаємо, що земля — це є місце тимчасового нашого перебування, а вічне життя людини чекає на небі».

Як підкреслив Першосвятитель, якість земного життя визначається тим, настільки ми віддані і любимо Бога.

«Якщо ми любимо і шануємо Бога, молимося Йому, то Бог дає благословення на наше земне життя і воно є для нас щасливим, мирним і радісним. Якщо ми не шануємо Бога, якщо ми ображаємо Бога своїми вчинками, словами, діями, то наше життя стає важким, складним, наповненим скорботами і хворобами», — сказав Блаженніший владика.

Митрополит Онуфрій побажав усім вибудовувати своє життя згідно з Божественними законами, «щоб на нашій землі було Боже благословення, щоб припинилося кровопролиття, щоб припинилася війна, щоб Господь благословив землю нашу миром, щоб ми в мирі, в радості проводили свої дні, а в майбутньому віці сподобалися бути там, де сьогодні знаходяться святий пророк Ілля, який разом з усіма святими прославляє єдиного в Трійці Бога».

За богослужінням помолились про мир на українській землі; про позбавлення від ворога; щоб Господь зглянувся на наш народ і зберіг тих, хто у відчаї і втратив домівки; про благословіння Боже людям доброї волі, які допомагають нужденним. Предстоятель прочитав особливу молитву, у якій попросив у Бога милості українському народу, щоб Господь умудрив владу, зміцнив мужністю воїнів, звільнив полонених, зцілив хворих та дав прихисток тим, хто позбавлений дому.

За Літургією Блаженніший Митрополит Онуфрій звершив дияконську хіротонію Володимира Матвеєва. Новий диякон служитиме в Іллінській церкві.

Священнослужителі на чолі з Предстоятелем звершили чин славлення перед іконою святого пророка Ілії. Після завершення богослужіння Предстоятель Української Православної Церкви привітав паству зі святом.