Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Блаженніший Митрополит Онуфрій розповів, навіщо людям прощати одне одного (відео)


У своїй недільній проповіді Блаженніший Митрополит Онуфрій на прикладі Євангельської притчі про царя і немилостивого раба пояснив, як діє закон прощення Богом гріхів людині.

«Щоб отримати прощення за свої великі гріхи, ми повинні ближньому вибачити й той маленький гріх, яким він нас образив. Господь каже: “Коли ви не будете пробачати людям, то й Отець ваш небесний не простить вам провин ваших” (Мф. 6:14-15). Це — закон», — зазначив Архіпастир.

Першосвятитель пояснив, чому той, хто не прощає ближньому, не може бути прощеним Богом.

«Часом люди кажуть: “Ну, я не прощаю, але Бог може мені простити, я ж не Бог, а людина”. Може, але я не можу вмістити прощення, якщо не маю в собі почуттів, бажань, думок про прощення. Буває так, що хворій людині треба пересадити якийсь орган: чи серце, чи печінку, чи щось інше. Але іноді орган, який пересадили, відторгається організмом. Тоді медики не можуть нічого з цим зробити. Оскільки якщо є щось спільне з цим органом у моїй природі, то мій організм його приймає, якщо немає нічого спільного, тоді він відторгається. На цьому прикладі можна зрозуміти, чому якщо у нас немає настрою простити ближнього, то ми не можемо вмістити в собі те прощення наших гріхів, яке Бог дає нам», — розповів він.

Блаженніший владика підкреслив, що немає жодної людини, яка б прожила життя і не згрішила, тому прощення гріхів потребують всі.

«Ми не можемо Богу віддати щось за свої гріхи, тому що Бог ні в чому не має потреби. Для того, щоб Бог простив нам наші гріхи, ми повинні прощати своєму ближньому. Звичайно, це не так легко. Буває так, що я розумію, що треба прощати, але серце не прощає, воно болить, хочеться щось погане зробити людині, яка нас образила… Але треба боротися з собою, зі своїми амбіціями. Треба молитися Богу, і поступово серце змириться», — зауважив Його Блаженство.

Він побажав Божої допомоги, щоб грішити менше самим, каятися у своїх гріхах і не судити інших: «Суддя один на небі — Бог. Тільки Він може правильно судити, коли ми поступаємо неправильно. А коли ми не прощаємо ближнім, то самі стаємо суддями».

«Нехай Господь допомагає нам молитвами Преблагословенної Владичиці нашої Богородиці та всіх святих проходити таке беззлобне земне життя, яке людину веде до вічного спасіння на Небі, у Христі Іісусі, Господі нашому», — побажав Митрополит Онуфрій.