Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Предстоятель УПЦ звершив заупокійне богослужіння у роковини смерті Блаженнішого Митрополита Володимира (Сабодана)


5 липня, у дев’яті роковини з дня кончини Блаженнішого Митрополита Володимира (Сабодана, +2014), Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію у Свято-Пантелеймонівському жіночому монастирі у Феофанії.

Богослужіння відбулось у головному храмі обителі – Пантелеймонівському соборі. Предстоятелю співслужили керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент, архієпископ Хмельницький і Старокостянтинівський Віктор, єпископ Переяслав-Хмельницький Діонісій, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк, духовенство монастиря.

5 липня 2014 року на 79-му році життя відійшов до Господа Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир (Сабодан) після тривалої і виснажливої хвороби. Його Блаженство очолював Українську Православну Церкву протягом більш ніж 20 років (з 27.05.1992 по 05.07.2014). Первосвятительське служіння Блаженнішого владики Володимира відзначилось плідністю і значним розквітом церковного життя в Україні.

За Літургією були піднесені сугубі молитви за упокій душі Блаженнішого Митрополита Володимира. Наприкінці богослужіння була звершена заупокійна літія.

Блаженніший Митрополит Онуфрій звернувся до пастви зі словом, у якому розповів про спочилого Предстоятеля УПЦ.

«Блаженної пам’яті Митрополит Володимир – великий архієрей, який був наповнений благодаттю Христовою, який був готовий до всякого доброго діла, який був чесний, праведний, смиренний, короткий і мудрий пастир, – сказав Предстоятель. – У свої часи, через свої труднощі, він зумів знаходити такі шляхи, які вели Церкву до Христа. Тому що основна задача Церкви – вести людей до спасіння. І в тих викликах, в тих труднощах, в яких служив Блаженніший Володимир, він знайшов цей шлях і вів церковний корабель до Христа і до вічного спасіння.

Ми сьогодні молилися за упокій його душі, але ми й віримо, що Бог удостоїв його милості бути разом з праведними і він сьогодні молиться за нас і просить, щоб Господь і нас умудрив, щоб у ці, по-своєму складні часи, ми також зберегли чистоту віри, зберегли єдність у Христі.
Ми віримо і надіємось, що по молитвам Блаженнішого Митрополита Володимира Господь благословить землю нашу миром і ми зможемо повернутися до нормального життя, нормального спілкування і будемо разом трудитися, відбудовувати свою країну і, найголовніше, будувати дім нашого спасіння, який кожна людина повинна звершити на землі, щоб бути причасником того життя, в якому знаходиться і Блаженніший, і всі святі на Небі у Христі Ісусе, Господеві нашому».