Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Всеукраїнська рада церков закликала парламент зняти з розгляду законопроєкт про легалізацію в Україні рослин роду Cannabis

12 липня Всеукраїнська рада церков і релігійних організацій опублікувала звернення щодо законопроєкту № 7457 (про “легалізацію медичного канабісу”). Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

У вказаній заяві ВРЦіРО зазначається, що всім, хто дискутує навколо проблеми канабісу, слід чітко і ясно усвідомлювати, що це – наркотична речовина, вживання якої несе ті самі ризики, що й вживання інших наркотичних речовин.

«Надання препаратам канабісу “медичного” статусу не перетворює наркотичний препарат у безпечні ліки. Якщо спробувати пояснити дуже просто, у споживанні “медичного канабісу” для лікування є стільки ж реального лікування, скільки і у споживанні “медичного спирту”», – підкреслюється у зверненні.

Також у Всеукраїнській раді церков наголосили, що легалізація використання канабісу в Україні може створити хибне уявлення, насамперед у підлітків і молоді, про нібито безпечність і законність вживання канабісу як “медичного препарату”.

«Канабіс є одним із найпоширеніших і найнебезпечніших наркотиків у світі і його маскування терміном “медичний” не зменшить загрози, якої він може завдати здоров’ю українського народу. На наше переконання, легалізація вирощування, переробки та обігу канабісу під час війни є надзвичайно безвідповідальною та небезпечною ініціативою. Держава, яка всі свої сили зараз витрачає на боротьбу з російським агресором, просто не матиме змоги належно проконтролювати величезний обсяг наркотичної сировини та препаратів, який додатково виникне у випадку ухвалення законопроєкту, не зможе ефективно зупинити поширення “легалізованої” наркоманії», – йдеться у заяві.

У ВРЦіРО також звертають особливу увагу на те, що відповідно до пояснень численних фахівців, коли для ефективного лікування та знеболення пацієнтів потрібні певні препарати, виготовлені на основі канабісу, Уряд це може вирішити на рівні підзаконних актів без необхідності ухвалення законопроєкту № 7457.

«Враховуючи ці факти для нас стає очевидним, що конкретний законопроєкт № 7457 спрямований не на створення додаткових можливостей для лікування тяжкохворих пацієнтів, а на легалізацію вирощування сировини конопель, яка містить наркотичну речовину, її переробки та реалізації в Україні. Відтак, цей законопроєкт – переважно про бізнес на наркотиках, а не про медицину та турботу про постраждалих від війни», – заявили у ВРЦіРО.

Зважаючи на це, Всеукраїнська рада церков закликає Верховну Раду та Кабінет Міністрів зняти з розгляду та відхилити законопроєкт № 7457 від 10.06.2022 року про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності. Натомість ВРЦіРО пропонує розширити перелік наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та надати дозволи для їхнього застосування у медичних цілях шляхом внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України № 770 від 06.05.2000 року та інших діючих підзаконних актів.

У разі ухвалення законопроєкту ВРЦіРО просить Президента України Володимира Зеленського застосувати до нього право “вето”, щоб запобігти згубним для суспільства наслідки, коли під виглядом медичної допомоги створюватиметься база для поширення наркоманії.