Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Коментар юридичного відділу УПЦ з приводу відновлення провадження адміністративним судом у справі про оскарження релігієзнавчої експертизи

Прес-служба УПЦ публікує коментар Юридичного відділу УПЦ з приводу відновлення провадження адміністративним судом у справі про оскарження релігієзнавчої експертизи.

У 2019 році Київська Митрополія Української Православної Церкви звернулась за захистом своїх прав до Окружного адміністративного суду міста Києва із позовом до Міністерства культури про визнання протиправним та скасування їх наказу та зобов’язання вчинити дії. Ухвалою суду від 22.04.2019 по справі № 640/4748/19 було задоволено клопотання Митрополії про забезпечення адміністративного позову, якою заборонено вносити зміни у реєстр та перейменовувати релігійні організації УПЦ. У своєму рішенні суд зазначив, що “невжиття таких заходів може суттєво ускладнити або унеможливити відновлення порушених або оспорюваних прав або інтересів позивача”, а виконання наказу до вирішення справи по суті може призвести до “невиправданого втручання держави у сферу діяльності релігійної організації як юридичної особи”.

Таким чином, згідно з цим рішенням суду, діє заборона на проведення будь-яких реєстраційних дій щодо відомостей що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань стосовно релігійних організацій УПЦ.

З 15.12.2022 р. розпочалась процедура ліквідації Окружного адміністративного суду міста Києва відповідно до ЗУ “Про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва та утворення Київського міського окружного адміністративного суду” (№ 2825-IX), утворено Київський міський окружний адміністративний суд із місцезнаходженням у місті Києві (далі КМОАС). Фактично, Окружний адміністративний суд м. Києва (далі ОАСК) припинив здійснювати правосуддя до вирішення справи Київської Митрополії УПЦ по суті.

Звертаємо увагу, що новий Київський міський окружний адміністративний суд станом на сьогодні зареєстрований, але не розпочав свою діяльність. Посадові особи судової влади України вирішили не чекати доки запрацює новий КМОАС, а передати справу № 640/4748/19 до Київського окружного адміністративного суду (далі КОАС). Відповідно до Ухвали про прийняття адміністративної справи до провадження від 04 травня 2023 року зазначено, що розгляд справи починається з самого початку, а беручи до уваги предмет позову та суб`єктний склад учасників, суддя Київського окружного адміністративного суду вважає за необхідне здійснювати розгляд даної справи за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами.

Не зовсім зрозуміло, чому КОАС, який наразі є дуже перевантаженим та ще до завершення процедури приймання передачі судових справ від ліквідаційної комісії ОАСК, так швидко ухвалює рішення й приймає саме справу Київської Митрополії Української Православної Церкви до свого провадження. Припускаємо, що зараз вчиняються активні дії з боку органів державної влади, для того, щоб сприяти процесу захоплення єпархій, монастирів та інших установ УПЦ представниками ПЦУ. Про це свідчать законопроект №8262 народного депутата Констанкевича І.М. та ін., які знаходяться на розгляді у ВРУ, однією з його новел є передбачення можливості змінювати підлеглість, місіям (синодальні відділи), єпархіальним управлінням, монастирям, релігійним братствам. Навіть у разі прийняття цього законопроекту, реалізувати його буде не можливо, оскільки судова заборона не дає можливості незаконно перереєстровувати до ПЦУ єпархії та монастирі УПЦ. Тому що в іншому випадку вже захоплені єпархіальні управління в Івано-Франківську, Львові, Шепетівці, Хмельницькому вже подавались би, як «переходи» до ПЦУ.

Як ми бачимо, таким чином вчиняються спроби за допомогою суду зняти існуючу заборону на внесення змін до реєстру і перейменування та прийняти законопроект, що створить можливість незаконно перереєстровувати на користь ПЦУ не тільки релігійні громади, а й інші установи УПЦ.

Нагадаємо, що 20 грудня 2018 року Верховна Рада ухвалила закон, згідно з яким була проведена релігієзнавча експертиза, яка нібито зобов’язує релігійні організації УПЦ у своїй назві зазначити приналежність до Російської православної церкви.

Але не дивлячись на це, на сьогодні відсутня жодна підстава для зміни назви релігійних організацій, що належать до УПЦ.