Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЧЕРНІВЦІ. Віруючі Української та Румунської Православних Церков вшанували пам’ять чудотворної Красноїльської ікони Богородиці


21 квітня  на Буковині сотні віруючих Української Православної Церкви вшанували пам’ять Красноїльської ікони Богородиці. До храму на честь Різдва святого Іоанна Предтечі, де зберігається чудотворний образ, прибуло не лише духовенство УПЦ, а й священнослужителі Румунської Православної Церкви. Про це повідомляє пресслужба Чернівецько-Буковинської єпархії.

Очолив урочистості митрополит Чернівецький та Буковинський Мелетій.

За богослужінням помолилися за мир на українській землі, про визволення від ворога, про те, щоб Господь змилостивився і зберіг тих, хто в розпачі, хто втратив будинки, щоб Господь благословив людей доброї волі, які допомагають нужденним.

Ікона Божої Матері «Красноїльська» була написана у 1950-ті роки у містечку Красноїльськ (Червона), що за 40 км від Чернівців, для місцевої родини Михайла Мітрика. З часом, коли померли старші Мітрики, їхні діти під впливом часу відійшли від Церкви. У 1995 році напередодні свята Входу Господнього до Єрусалиму дружина Костянтина Михайловича Мітрика звернула увагу на вологу, яка виступила на лівому оці зображення Богородиці. Сльози стали з’являтися на іконі все частіше і частіше, і приголомшене дивним знаменням подружжя принесло ікону до місцевого храму. Протоієрей Василь Павленко заніс образ до вівтаря.

У день пам’яті святого великомученика Георгія Побідоносця у храмі стали відчуватися особливі пахощі, що йшли від ікони Богородиці. Всю службу люди перебували на духовному піднесенні, бачачи в тому, що сталося, небесне знамення. Незабаром отець Василь разом із парафіянами стали свідками великого мироточіння від лику Богонемовляти. Тоді мирно просочило дошку ікони так, що на звороті повторився контур обличчя Спасителя.

Вбачаючи в цих знаках прояв благодаті Господньої, люди замовляли молебні перед образом, звершували паломницькі подорожі до нього. Напередодні дня пам’яті особливо шанованого на Буковині мученика Іоанна Сучавського після молитви біля новоявленої ікони отримав зцілення від невиліковної хвороби румунський юнак Лучіан Прокоп. З того часу багато віруючих отримали зцілення молитвою до Богоматері у цієї її ікони.

Ікона була дарована Церкві, 1996 року після проведеної експертизи було встановлено місцеве шанування образу.