Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ІВАНО-ФРАНКІВСЬК. Сльозогінний газ та бійка. Рейдери в балаклавах штурмом захопили храм УПЦ на честь Різдва Христового (відео, оновлено)


28 березня агресивно налаштовані радикали захопили кафедральний собор Івано-Франківської єпархії УПЦ. Молодики у балаклавах викурювали газом священників і вірян з храму Різдва Христового.

На Facebook-сторінці Івано-Франківської єпархії велася пряма трансляція з місця подій. На відео видно, що єпископ Івано-Франківський і Коломийський Никита, духовенство і віруючі знаходяться на території собору. Водночас тут зібрався натовп радикалів у кількості приблизно 200 осіб. Віруючі УПЦ молилися, тоді як радикали, серед яких було видно людей в облаченні, виголошували погрози на адресу віруючих і кричали: «Геть московського попа!»

На останніх кадрах стріму вірян відтіснили від храму, штовхали, з владики Никити зірвали скуфію (головний убір), після чого трансляція припинилася.

Згодом надійшло повідомлення про те, що рейдери штурмом захопили храм, вони проникли через бічні двері, відчинили центральні та виштовхали парафіян зі сходів. При цьому поліція не втручалась.

На черговому відео з місця подій видно, як саме загарбники від «ПЦУ» прорвалися до святині. Рейдери у балаклавах викурювали газом священників і вірян з храму Різдва Христового.

Як повідомили у Чернівецько-Буковинській єпархії, єпископ Никита та інші віруючі на цей час у безпеці. Секретаря Франківської єпархії отця Василія Романюка після атаки сльозогінним газом медики госпіталізували непритомним.

Одразу після захоплення храму УПЦ в Івано-Франківську із застосуванням сльозогінного газу, «священники ПЦУ» та УГКЦ «помолилися» у його вівтарі. Відео молитви виклав мер Івано-Франківська Руслан Марцінків, за словами якого це – «історичний момент». «У храмі на Довженка перша служба Православної Церкви України», – написав чиновник у себе у Facebook.

Нагадуємо, напередодні у ЗМІ та соціальних мережах масово розповсюджувалися заклики прийти на “звільнення” храму Різдва Христового в Івано-Франківську та його “передачу під управління Українського патріархату”. В Івано-Франківській єпархії попередили організаторів акції, що вони порушують Закони України та закликали правоохоронців забезпечити правопорядок у разі провокацій прихильниками “ПЦУ”.