Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЧЕРКАСИ. Митрополит Феодосій: На Лаврі не зупиняться. Хто думає, що благодать є і в розколах – ідіть, вам нема чого робити в УПЦ


На Лаврі не зупиняться. Хто думає, що благодать є і в розколах – ідіть, вам нема чого робити в УПЦ, заявив 17 березня 2023 митрополит Черкаський і Канівський Феодосій.

Після богослужіння в Архангело-Михайлівському кафедральному соборі м. Черкаси він закликав духовенство стояти в канонічній правді Церкви, незважаючи на утиски та випробування.

“Той процес, який відбувається в суспільстві, в країні – закономірно веде до знищення канонічної УПЦ. І якщо хтось думає, що вони зупиняться на Лаврі – той помиляється. Давно зрозуміло, куди йде наше суспільство і що хоче зробити з нашою Церквою ворог роду людського… Наша Церква підійшла до межі випробувань і на нас із вами, духовенство, теж чекають різні випробування”, – сказав митрополит Феодосій.

Ієрарх УПЦ нагадав, що служіння священика, насамперед, жертовне, а не комфортне, модне чи прибуткове.

“Священик повинен бути поруч із Богом не тільки тоді, коли благо на землі йому, а й тоді, коли приходить час випробувань”.

“Саме тому, хоч і небагато, зараз є священики, які або відпадають від Церкви, переходячи в розколи, або всередині Церкви залишаються і намагаються диктувати Їй свої умови: як зберегти комфорт, як зберегти статус у суспільстві, як зберегти те, що маємо, зокрема храми, пам’ятки архітектури – як усе це зберегти, але не піти на жертву заради Христа.

Такі священики вже заслужили від істинно віруючих найменування “попів-гапонів”.

“Треба стояти у своїй вірі, треба стояти в канонічній істині своєї Церкви. Навіть якщо нас позбавлять храмів, якщо поставлять поза законом, якщо проти нас будуть відкривати безпідставні кримінальні справи – ми повинні вистояти…

Хто цього не розуміє, хто думає, що благодать апостольської спадкоємності є і в розколах – вам нема чого робити в УПЦ. Ідіть! “Вільному воля, спасенному рай”. Залиште нас на сповідницький подвиг. Ми заради цього подвигу і прийшли на землю і стали священиками”.

“Але водночас ми глибоко віримо, що наша земля, земля Київської Русі, земля Ярослава Мудрого, князя Володимира, княгині Ольги, преподобних сповідників, новомучеників – це земля не тільки освячена мученицькою кров’ю, а й земля, присвячена Божій Матері ще в далекому Х столітті. Ми віримо, що Божа Матір не залишить її”.

Ієрарх УПЦ благословив священикам, які будуть вигнані зі своїх храмів, забирати антимінси і служити по домівках. Згуртовувати навколо себе вірних Церкві.

Перший Козацький