Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

СОФІЯ. У Болгарській Православній Церкві виступили на підтримку Києво-Печерської Лаври

Єпископи та ігумени Болгарської Православної Церкви виступили на підтримку братії Києво-Печерської Лаври, які зазнають утисків з боку української влади. Звернення опубліковано на сторінці Facebook Відінської митрополії Болгарської Церкви.

У Болгарській Церкві висловили стурбованість рішенням керівництва Національного заповідника «Київсько-Печерська лавра» про те, що ченці мають залишити святу обитель до 29 березня 2023 року.

«Києво-Печерська Лавра – перший монастир Київської Русі, заснований у XI столітті першими подвижниками давньоруського чернецтва – преподобними Антонієм та Феодосієм Печерськими», – зазначили у зверненні й додали «за останні тридцять років, ціною неймовірних зусиль, духовенство обителі за допомогою православного народу України, а також паломників з усього православного світу звели святу обитель буквально з розрухи та запустіння».

Як йдеться у документі далі, удар по обителі – це удар по найчисленнішій конфесії України, «удар по православному українському народу та всій Православній Церкві, удар по живому тілу Христа».

У Болгарській Церкві висловили повну підтримку ченцям Києво-Печерської Лаври та звернулися до влади України, попросивши їх не втручатися у церковні справи.

«Звертаємося до державної влади України із закликом не втручатися у церковні справи, дотримуватись принципу відокремленості держави від Церкви. Ми закликаємо зберегти Києво-Печерську Лавру в її єдиному та унікальному призначенні як місце для богослужіння та проживання ченців канонічної Церкви», – сказано у зверненні.

«Сьогодні у Києво-Печерській Лаврі живуть понад 200 ченців та послушників. Це священнослужителі, які самовідданою працею та за підтримки богомольного народу за останні тридцять років спорудили святу обитель та безліч храмів у ній з руїн, успадкованих від атеїстичного режиму. Вони не повинні бути позбавлені своєї обителі покаяння та молитви. Їхні молитви є опорою для всіх нас у тяжких випробуваннях. У Лаврі знаходяться Київська духовна академія та семінарія, в якій навчається безліч студентів та семінаристів. Це майбутні клірики та служителі Церкви. Їх не варто позбавляти права на освіту. Києво-Печерська Лавра – благословенний скарб для мільйонів віруючих з усього Православного світу», – підсумували у зверненні.

У Болгарській Православній Церкві підкреслили, що моляться за збереження Святої обителі та теперішнього монашеського братерства і духовного життя в ній.

Звернення підписали:

єпископ Костянтийський Михайло, настоятель Чекотинського монастиря, з братією;
архімандрит Іоанн, настоятель Правеського монастиря святого Феодора Тірона, з братією;
архімандрит Назарій, настоятель монастиря Святої Трійці в Апрілці, з братією;
архімандрит Іоанн, настоятель Чипровського монастиря святого Іоанна Рильського;
архімандрит Ніфонт, настоятель Лопушанського монастиря святого Іоанна Предтечі;
священноінок Еміл Якимов, настоятель монастиря Святої Трійці в Єтрополе;
монахиня Кассіана, настоятелька Врачешського монастиря святих Сорока мучеників, із сестрами.