Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КРОПИВНИЦЬКИЙ. Секретарю Кіровоградської єпархії продовжили нічний домашній арешт. Адвокат назвав аргументи прокуратури надуманими


Отцю Роману Кондратюку буде дозволено служити на Великдень у храмі лише за спеціальним дозволом.

27 лютого секретарю Кіровоградської єпархії Української Православної Церкви протоієрею Роману Кондратюку Ленінський районний суд м. Кропивницького обрав запобіжний захід у вигляді домашнього арешту з 22:00 до 5:00 ранку. Його захисник Сергій Галушко назвав аргументи прокуратури надуманими. Про це повідомляє Суспільне.

На початку січня 2023 р. за результатами контррозвідувальних заходів у Кіровоградській єпархії УПЦ Служба безпеки України повідомила протоієрею Роману Кондратюку про підозру згідно з ч. 1 ст. 161 Кримінального кодексу України (порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної, регіональної приналежності та релігійних переконань). Згод суд м. Кропивницького обрав йому запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.

З проханням заборонити священникові залишати місце проживання до суду звернулася обласна прокуратура. На думку прокурорів, секретар єпархії може переховуватися та незаконно впливати на свідків. Попри заперечення захисту та докази, що отець Роман – єдиний годувальник сім’ї, тому не може постійно перебувати вдома, а також потребує стаціонарного лікування, суддя призначив йому цілодобовий домашній арешт до 28 лютого.

Згодом прокурор подав клопотання про продовження профілактичного заходу у вигляді домашнього арешту з 22:00 до 5:00 ранку.

Захисник священника УПЦ назвав аргументи прокуратури надуманими та абстрактними.

«Не наведено жодного аргументу, який би підтверджував наявність ризиків. Мій підзахисний співпрацює зі слідством, дотримується належної процесуальної поведінки, з’являється за викликом суду, слідчого. У квітні велике християнське православне свято – Пасха. Богослужіння відбувається у нічний час – з 22:00 до 5:00 години ранку наступного дня», – сказав Сергій Галушко.

Суддя вирішив продовжити профілактичний захід у вигляді домашнього арешту з 23:00 до 05:00 строком на два місяці (досудове розслідування у цій справі продовжили на два місяці). З дозволу слідчого або прокурора підозрюваний може відвідувати медичні установи для проходження лікування та обстеження, брати участь у богослужіннях, які відбуваються з 23:00 години по 5:00 ранку наступного дня.