Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

БАХМУТ. Священник УПЦ врятував сотні жителів, щоденно ризикуючи своїм життям


Клірик Горлівської єпархії, настоятель Георгіївського храму міста Бахмут (ст. Ступки) протоієрей Олексій Польченко відмовився покидати своє місце служіння і залишився допомагати людям. Про це повідомляє bahmut.in.ua.

Про діяльність священника розповіла волонтерка, яка допомагала храму в Ступках.

“Він казав, що не може по-іншому вчинити, бо тут його прихожани, він 15 років служив у церкві. Залишився заради людей, хоча мав можливість виїхати неодноразово. Вирішив піти на такий подвиг, потрапляв не один раз під обстріл, але Бог його зберіг в живих”, — поділилася вона.

За весь період російської агресії у Георгіївському храмі жило близько 200 людей.

“Одні приходили, інші йшли. Багато допомагали волонтери з Червоного Хреста, в Польщі нам збирали кошти на генератори, допомагав і міський голова. Зі школи взяли мати, щоб люди могли спати, була пічка, людям готували їсти. Отець Олександр намагався створити хороші умови, наскільки це було можливо. В день по території храму могло бути 20 прильотів, але жертв не було”, — повідомила волонтерка.

За словами жінки, священник під обстрілами на власній машині евакуйовував людей.

Днями стало відомо, що росіяни вивезли зі Ступок (вузлова станція у Бахмуті) отця Олексія та частину прихожан Георгіївського храму.

Востаннє отець Олексій виходив на зв’язок 20 лютого, коли він виїжджав у Слов’янськ, щоб вивезти людей з дітьми.

“Більшу частину людей, яких вивезли, сьогодні вже виставили (ред. – мова йде про списки, які опублікували російські військові). В тому числі й отець Олексій потрапив у цей список, а також люди, які жили у храмі. Це близько 15 осіб. Всіх, хто жив на Ступках, евакуювали три дні тому на ту сторону, в Первомайськ та Шахтарськ. Зараз ті люди там перебувають”, — повідомляє жінка.

З людьми, яких вивезли, зараз тримати зв’язок не вдається. Волонтерка сподівається, що це вдасться зробити найближчими днями.