Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Блаженнійший Онуфрій: Коли людина втратить здібність прощати, світ знищить сам себе (відео)


Церква нагадує нам перед постом про Страшний суд, тому що постом і молитвою людина робить себе здатною до жертовного служіння, яке Господь вимагає від кожного з нас. Про це Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій сказав у своїй проповіді в Неділю м’ясопусну.

Предстоятель зазначив, що на Страшному суді Бог не запитає у людини, чи вона постилася, молилася і чи била вона поклони. Тому, на перший погляд, нагадування Церкви перед Великим постом про Страшний суд є нелогічним.

Втім Архіпастир пояснив, що Церква нагадує нам сьогодні про Страшний суд зовсім не випадково.

«Ті справи, які Господь каже, що ми повинні чинити – це справи жертовного служіння, жертовної любові. […] Здатною ж до цієї жертовної любові людина стає тоді, коли постом і молитвою очистить себе від скверни плоті та духа», – сказав Першосвятитель.

Предстоятель наголосив, що, коли людина не очищає себе від гріха за допомогою посту і молитви, то вона може творити милостиню, добрі справи, але це все буде не заради Бога, а заради власної слави. Натомість людина, яка очистила себе від гріховної скверни, робить добро не заради людської похвали, а для того, щоб про це знав лише Бог і щоб просто допомогти іншій людині, яка є образом Божим.

Також Блаженніший Митрополит Онуфрій нагадав, що фізичні, розумові, духовні здібності людини, а також одяг, їжа, пиття та все інше – усе це дари Божі. Якщо ж у людини є якихось дарів більше, ніж їй потрібно, то необхідно пам’ятати, що «Бог дав мені це для того, щоб я комусь протягнув руку, щоб комусь допоміг». Роблячи справи милосердя, людина не чинить нічого надприродного, а просто виконує свій обов’язок.

Окрім того, Архіпастир звернув увагу, що від наявності серед людей жертовної любові залежить те, доки буде існувати людство.

«Поки буде жертовна любов між нами, поки ми будемо здатні пробачити того, хто не заслуговує на прощення, і допомогти тому, хто не заслуговує на допомогу, за нашими судженнями, то буде існувати світ. Якщо це пропаде, світ сам себе знищить», – підкреслив Блаженніший владика.

У підсумку Першосвятитель ще раз нагадав про необхідність готувати себе до жертовного служіння один одному постом і молитвою, адже вони, за словами Його Блаженства, є першим добром, яке людина робить для себе самої і яке робить людину здатною до інших чеснот.