Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Архиєпископ Сильвестр: Статут – внутрішній документ Церкви, який держава лише бере до відома


Статут про управління УПЦ – внутрішньоцерковний документ, який держава лише бере до відома. Про це в інтерв’ю «Діалог.Тут» сказав ректор Київської духовної академії і семінарії архієпископ Білогородський Сильвестр.

За його словами, факт того, що новий Статут УПЦ не був опублікований, став предметом численних спекуляцій в інформаційному просторі.

Архієпископ Сильвестр зазначив, що Статут не підлягає державній реєстрації, оскільки Українська Православна Церква не має статусу юридичної особи.

«Наша Церква складається з тисяч парафій та сотень монастирів, які є юридичними особами та мають власні статути. Саме ці статути підлягають державній реєстрації і, відповідно до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», набирають чинності з моменту державної реєстрації», – розповів ректор КДАіС.

При цьому владика зауважив, що Статут УПЦ не передбачає норми, за якою він набирає чинності лише після офіційної публікації.

Ректор КДАіС також нагадав, що 2 липня 2022 року Державна служба України з етнополітики та свободи совісті підтвердила – УПЦ не потрібно реєструвати зміни до свого Статуту.

«Статут про управління УПЦ надається сьогодні Київською митрополією всім правлячим єпископам, які звернуться до митрополії з таким запитом, – каже архієпископ. – Крім того, текст Статуту опублікований на сайті Державної служби України з питань етнополітики та свободи совісті. Тому він доступний для ознайомлення всім бажаючим».