Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЛУЦЬК. На Волині голова сільради заборонив священникові УПЦ «звершувати поховання» померлих без його згоди

15 грудня протоієрей Василій Денлак, настоятель парафії Волинської єпархії УПЦ на честь святителя Миколая у селі Кременець на Волині отримав від голови сільради Олександра Совтиса попередження «про недопущення поховання померлих громадян без погодження з сільрадою». Про це розповіли парафіяни Миколаївського храму в коментарі СПЖ.

Вони зазначили, що за підтримки Совтиса прихильники “ПЦУ” вже відібрали храм у релігійної громади УПЦ, підробивши документи і покликавши на допомогу поліцію. Після цього богослужіння відбувалися вдома у священника, проте місцева влада вимагає, щоб отець Василій віддав будинок «клірику ПЦУ». Мешканці села впевнені, що нову ініціативу голови сільради теж інспіровано прихильниками Думенка.

«Вони нашого отця Василія зненавиділи, вже не знають, що ще вигадати», – сказала парафіянка Миколаївського храму.

Дивне розпорядження урядовця прокоментувала правозахисниця Вікторія Кохановська. За її словами, чиновник навіть не знає, що «духовенство УПЦ не займається похованням – для цього є спеціальні служби».

«Саме рідні вирішують, хто має звершувати відспівування, і виконують волю покійного», – правозахисниця пояснила, що для цього їм не потрібний на це дозвіл місцевої влади.

Відповідаючи на запитання, як чинити в подібних ситуаціях, В. Кохановська порадила писати заяву на отримання дозволу, а після отримання відповіді подавати до суду на чиновника за перевищення посадових повноважень.