Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. ПІДСУМКИ Священного Синоду Української Православної Церкви від 20 грудня 2022 року

20 грудня в дистанційному режимі під головуванням Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія відбулось підсумкове засідання Священного Синоду Української Православної Церкви. 

На засіданні Синоду були підбиті підсумки діяльності Української Православної Церкви у 2022 році.

Було зазначено, що 2022 рік став одним із найскладніших в новітній історії Української Православної Церкви. 24 лютого 2022 року розпочалась збройна агресія Російської Федерації проти України, що принесла на українську землю смерть та руйнування. На превеликий жаль, за час збройного протистояння є загиблі серед священнослужителів та чернецтва нашої Церкви, зруйновано багато храмів та монастирів Української Православної Церкви.

Війна внесла свої корективи у діяльність Церкви і тому багато запланованого не вдалося здійснити. Проте навіть у важких обставинах, що склались протягом звітного року, Українська Православна Церква не залишила свій народ, а була і завжди залишається разом зі своєю паствою. У силу можливостей, продовжилася діяльність Синодальних установ нашої Церкви.

За звітний період відбулось п’ять засідань Священного Синоду Української Православної Церкви. У цих засіданнях взяли участь постійні та тимчасові члени Священного Синоду Української Православної Церкви.

В Українській Православній Церкві було утворено дві чернечі обителі та встановлено Козацьку (Покровську) батьківську суботу із поминанням спочилих козаків і воїнів, які поклали своє життя за Православну віру. Відтепер у суботу перед святом Покрова Пресвятої Богородиці буде звершуватись святкування Собору Черкаських святих.

Для використання в Українській Православній Церкви Священний Синод схвалив 13 богослужбових текстів, випрацюваних Літургічною комісією.

Інформаційно-просвітницький відділ щодня на наших офіційних ресурсах публікує новини про благодійну діяльність Української Православної Церкви. З початку війни вийшли вже 103 репортажі про допомогу Церкви українським військовослужбовцям, лікарням, мирним жителям, вимушеним переселенцям та усім нужденним.

Видавничим відділом була видана низка часописів, а також навчальні посібники та монографії викладачів Київської духовної академії. Багато видань ще чекають свого часу і поки публікуються тільки в електронному форматі.

Розділяючи скорботи свого народу, з першого дня війни Українська Православна Церква надає всебічну допомогу всім людям незалежно від їх віросповідання. До допомоги долучились також українські парафії за кордоном і Помісні Православні Церкви, які вже направили до єпархій нашої Церкви сотні тон гуманітарної допомоги, харчових продуктів та засобів індивідуальної допомоги.

Одним з пріоритетів нашої Церкви у році, що минає, стало надання допомоги постраждалим від війни мирним жителям. Впродовж десяти місяців війни понад 50 тисяч вимушених переселенців отримали житлову та евакуаційну допомогу в наших єпархіях. Постраждалим від військових дій видано майже 3,5 тисячі тон гуманітарної допомоги та виділено понад 25 мільйонів гривень фінансової допомоги. Українська Православна Церква надала допомогу для закупівлі медичних препаратів на суму понад 1,5 мільйона гривень. Більш як 550 тисяч порцій обідів було роздано нужденним та малозабезпеченим людям.

Збройним Силам України та бійцям Територіальної оборони було передано понад 180 тон гуманітарної допомоги. Крім того, пораненим військовослужбовцям було надано медичну допомогу на суму майже 4 мільйони гривень. Архієреї, духовенство, студенти духовних шкіл та миряни регулярно здають кров для поранених і постраждалих.

Для наших захисників було закуплено та передано 80 автомобілів.

Загальна сума допомоги для ЗСУ складає майже 30 мільйонів гривень.

Звісно, це ще далеко не вся допомога, яку щодня надає Українська Православна Церква нашим захисникам та постраждалим мирним жителям.

Проте, реальна допомога Української Православної Церкви у справі подолання війни, на жаль, залишається майже непомітною у суспільстві. Навпаки, активізувалися рейдерські захоплення храмів Української Православної Церкви, у тому числі й за допомогою органів місцевого самоврядування, штучно посилилась ворожнеча щодо Української Православної Церкви. Представники інших конфесій, окремі депутати та держслужбовці, зловживаючи владою та службовим становищем, висувають проти нашої Церкви незаконні та голослівні звинувачення. В єпархіальних управліннях, храмах та монастирях нашої Церкви, а також у архієреїв та священнослужителів проводяться обшуки, в результаті яких з’являються якісь листівки, яких ніколи не було, або символіка, що може дискредитувати Українську Православну Церкву. Вперше в історії нашої держави проти священнослужителів незаконно та невиправдано були застосовані «персональні» санкції. Як наслідок, заблокована діяльність цілих єпархій. По суті, ці обмеження порушують не стільки особисті права священнослужителів, а права майже тисячі релігійних громад. Усе це та інше слугує підставою для політичних гасел та навіть законодавчих ініціатив щодо заборони діяльності Української Православної Церкви.

На жаль, війна змусила багатьох наших співвітчизників покинути свої домівки та виїхати за кордон. У зв’язку з цим, Українська Православна Церква посилила свою присутність за кордоном. Головна мета такої діяльності — надати духовну та пастирську підтримку нашим вірянам, які вимушено опинилися за межами України. На сьогодні діють 32 громади Української Православної Церкви в 11-ти країнах Західної Європи. Духовні потреби православних українців там забезпечують десятки священнослужителів нашої Церкви. Крім того, архієреї Української Православної Церкви звершували поїздки за кордон для духовної підтримки українців, які вимушено покинули свої домівки, а також для надання їм гуманітарної допомоги. Зважаючи на це, Синод ухвалив рішення про призначення керуючого парафіями Української Православної Церкви за кордоном. Ним став клірик Чернівецько-Буковинської єпархії архімандрит Веніамін (Волощук). Найближчим часом відбудеться його архієрейська хіротонія.

Далі Синод оприлюднив відкрите звернення до Президента України Володимира Зеленського. Текст звернення опубліковано на офіційних ресурсах Української Православної Церкви.

Розглянувши рапорт керуючого Сєвєродонецькою єпархією, Священний Синод затвердив намісника Свято-Іллінського чоловічого монастиря, розташованого у с. Варварівка Сєвєродонецького району Луганської області.

Єпископом Гостомельським, вікарієм Київської Митрополії визначено бути архімандриту Аркадію (Демченку), клірику Київської єпархії.

Для присутності в наступних засіданнях Священного Синоду викликані такі Преосвященні: митрополит Білоцерківський і Богуславський Августин, митрополит Запорізький і Мелітопольський Лука та архієпископ Рівненський і Острозький Пимен.