Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Повідомлення Керуючого Київською єпархією Блаженнішого Митрополита Онуфрія на річних зборах


Вітаю вас, дорогі владики, шановні отці, матушки ігумені, брати і сестри на щорічних зборах духовенства, чернецтва і мирян Київської єпархії. Милістю Божою, ми сьогодні зібрались разом у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі. Під час зібрання спробуємо обговорити актуальні питання сьогодення, проаналізувати нашу роботу та почути думки один одного.

Минулі два роки, через карантинні обмеження, наші зібрання проходили в обмеженому складі, за участю лише вікарних архієреїв, благочинних і настоятелів храмів. Радий тому, що цьогоріч є можливість запросити на єпархіальні збори кліриків храмів та мирян нашої єпархії.

Сьогодні на Єпархіальних зборах присутні 472 особи.

Зважаючи на кількість учасників зборів, можна констатувати, що для ухвалення рішень Єпархіальних зборів кворум є.

Діяльність Київської єпархії

Після минулорічного зібрання, яке проходило 15 грудня, у житті нашої єпархії, як і в кожному особистому житті, відбулися значні зміни. Сьогодні ми, як зазвичай, мали б говорити про роботу єпархіальних відділів та про визначні події і заходи, що були заплановані на 2022 рік. Проте ситуація суттєво змінилась 24 лютого, коли розпочалась збройна агресія Російської Федерації проти України, що принесла на українську землю та в Київську єпархію смерть людей, руйнацію храмів, ракетні обстріли, відсутність світла, тепла і води. З Божою допомогою, ми вже якось звикли до цих випробувань і пристосувались до новітніх реалій. Навчились працювати під звуки тривоги та виконувати необхідну роботу у напівтемряві.

Проте, на жаль, нині перед нами постав новий виклик – зберегти нашу Церкву – Церкву Христову − на українській землі, зберегти Українську Православну Церкву і чистоту православної віри. Це необхідно зробити під невпинним інформаційно-провокативним тиском своїх же співвітчизників – громадян України, окремих представників державної влади. Про ці та інші події поговоримо докладніше.

Отже, минулорічні Різдвяні свята ми відсвяткували, за традицією, богослужіннями та численними благодійними акціями. Було заплановано проведення ще низки різних заходів. Але війна відкоригувала наші плани.

В перший день воєнного вторгнення російських військ на територію нашої Держави, Українська Православна Церкви засудила цю військову агресію і закликала припинити кровопролиття. Голос нашої Церкви, на жаль, залишився непочутим. Окрім того, були звернення до Патріарха Кирила щодо сприяння у припиненні збройного протистояння.

12 травня на засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви було ухвалено рішення провести зібрання єпископів, священиків, монахів та мирян Української Православної Церкви для обговорення актуальних питань. 27 травня 2022 року у столичному Свято-Пантелеімонівському жіночому монастирі, що у Феофанії, зібрання розпочало роботу. Були вислухані думки і пропозиції представників усіх єпархій нашої Церкви. За результатами обговорення стало очевидним, що треба збирати Собор Української Православної Церкви, який за Статутом є найвищим органом влади в Українській Православній Церкві. Перед початком роботи Собору Української Православної Церкви було проведено Собор єпископів Української Православної Церкви. Собор єпископів розглянув зміни та доповнення до Статуту про управління Української Православної Церкви, які б засвідчили повну самостійність та незалежність Української Православної Церкви. Собор Української Православної Церкви затвердив зміни до Статуту про управління Української Православної Церкви. Зокрема, зі Статуту вилучений пункт, що Українська Православна Церква є самокерованою частиною Руської Православної Церкви. Таким чином встановлено не лише адміністративну незалежність УПЦ, яка й до цього існувала, а й засвідчено відмежування від Московського Патріархату. Відповідно до ухвалених змін, Предстоятель Української Православної Церкви не є членом Священного Синоду Руської Православної Церкви, а постанови Соборів Руської Православної Церкви не є обов’язковими для Української Православної Церкви. Також зі Статуту вилучено пункт про поминання на богослужіннях у храмах нашої Церкви імені Патріарха Московського і всієї Русі. Відповідно до ухваленої форми поминання, Предстоятель Української Православної Церкви поминає усіх Предстоятелів Помісних Православних Церков, єпархіальний архієрей – Предстоятеля Української Православної Церкви, а на парафіях та в монастирях поминають єпархіального архієрея. Така традиція існує в інших Помісних Православних Церквах.

Примірники оновленого Статуту були направлені у відповідні державні органи: Президенту України, Верховній Раді України, Кабінету Міністрів та безпосередньо в Державну службу з етнополітики та свободи совісті.

Окрім змін і доповнень до Статуту, Собором Української Православної Церкви була прийнята постанова, в якій засуджена війна та висловлений заклик до мирних переговорів. Також виражена незгода з позицією Патріарха Кирила щодо війни в Україні. Окремо визначені умови, за яких можливий діалог з представниками так званої Православної Церкви України. Однією з таких умов є припинення захоплення храмів та примусових переводів парафій Української Православної Церкви. Проте, як свідчать події уже після Собору, силові захоплення храмів не лише не припинились, а й вчиняються з новими масштабами. Лише в Київській єпархії без відома релігійної громади, було здійснено незаконну перереєстрацію 41 парафії Української Правсолавної Церкви. З них 22 храми вже захоплені представниками так званої ПЦУ, а 19 парафій продовжують відстоювати свої права в судах, терплячи приниження та насилля.

Також Собор мав міркування щодо відновлення мироваріння в Українській Православній Церкві. На засіданні Священного Синоду 23 листопада було ухвалено рішення про відновлення мироваріння та створена відповідна комісія, до складу якої увійшли вікарні архієреї Київської Митрополії та клірики нашої єпархії. Зараз ведуться підготовчі роботи для цієї святої справи.

Також Собор позитивно вирішив питання про відкриття парафій Української Православної Церкви закордоном. За сприяння Відділу зовнішніх церковних зв’язків ця можливість вже активно реалізовується у церковному житті. Сьогодні десятки священнослужителів нашої Церкви, серед яких і клірики Київської єпархії, окормлюють православних українців в різних країнах Західної Європи.

Таким чином, з травня Українська Православна Церква звершує своє служіння за оновленим Статутом. Сподіваємось, що для всіх кліриків Київської єпархії послух Церкві Христовій стане прерогативою над власними міркуваннями.

Соціальне служіння

У складних обставинах, що склались протягом звітного року, Церква не залишила свій народ, а була і завжди залишається разом зі своєю паствою. Двері храмів в буквальному та духовному значенні відчинені для всіх.

З перших днів війни, крім посиленої молитви за мир в Україні, у храмах та святих обителях були облаштовані укриття від обстрілів та бомбардувань. Духовенство та віряни Київської єпархії, разом з усієї Церквою, долучились не тільки до захисту Батьківщини, але й до всебічної допомоги українським військовослужбовцям, лікарням, мирним жителям, переселенцям та усім нужденним.

Соціальне служіння, яке здійснюється парафіями Київської єпархії, включає у себе різноманітні форми духовної та матеріальної підтримки людей різного віку та соціальних категорій. Звичайно, найбільша допомога цього року була надана нашим захисникам та особам, яких війна позбавила житла та засобів для життя. Також допомога надавалась людям з особливими потребами, малозабезпеченим і багатодітним сім’ям, людям похилого віку.

Парафіями єпархії здійснюється опікунство над хворими у лікарнях, в тому числі допомога онкохворим дітям. Поширюється практика створення на парафіях піклувальних рад. Діяльність таких рад спрямована на надання різнобічної допомоги безпосередньо парафіянам, які опинилися у важких обставинах. Збираються кошти на лікування, харчування, здійснюється догляд за літніми людьми, їх супровід до храму. Але у більшості випадків поза статистикою матеріальної допомоги залишається постійна нематеріальна − юридична, психологічна − допомога таким людям, в тому числі у пошуку притулку чи поверненні додому.

На базі парафії Кафедрального Собору Воскресіння Христового діє соціальний відділ, який опікує 27 сімей інвалідів, здійснює щотижневі благодійні акції в різних соціальних та медичних закладах столиці та області. Під час активних бойових дій на Київщині щодня роздавалось 20 тисяч гарячих обідів для 100 безпритульних та бідних.

Громада Свято-Вознесенського храму, що на Деміївці, та молодіжний волонтерський рух «Парасолька» не лише не припинили своєї діяльності, а й згуртувалися та постійно надають посилену допомогу нужденним українцям. При храмі відкритий офтальмологічний кабінет та медпункт, де всі бажаючі можуть отримати консультацію. За цей рік парафія роздала понад 16 тисяч порцій гарячого обіду. Зібрала для вимушених переселенців понад 17 тисяч продуктових наборів та медикаментів на суму більше ніж 600 тисяч гривень. 11 тонн продуктів отримали українські захисники.

В столичному храмі на честь святителя Іоасафа Білгородського з початку війни готують гарячу їжу для переселенців, інвалідів, пенсіонерів та безпритульних. Щодня на трапезу збирається в середньому 200 осіб, а у найнапруженіші дні кількість гостей храму зростала до 300. Щоденні обіди готують на парафії преподобного Сергія Радонезького, що у Солом’янському районі м. Києва.

Продовжує свою активну діяльність благодійний проект «Наша Лепта», який реалізується на базі парафії на честь святителя Миколая, що при Київській міській клінічній лікарні №17. Основна діяльність впродовж року була зосереджена на наданні допомоги вимушеним переселенцям, які нині проживають в м. Києві.

На парафіях Київської єпархії отримали прихисток майже 600 осіб, які були вимушені покинути свої домівки в зоні активних бойових дій. Окрім того, було роздано 263 тисячі порцій гарячих обідів, понад 15 тонн продуктів та продуктових наборів, медикаментів та зібрано мільйон гривень.

Наші священнослужителі допомагали в евакуації людей. Так, настоятель храму великомученика Димитрія Солунського села Пилиповичі Бородянського району протоієрей Борис Ковальчук вивіз з-під обстрілів понад півтори тисячі людей.

На потреби Збройних сил України від Київської єпархії було передано 4 автомобілі та кошти у розмірі понад 240 тисяч гривень. Зібрано 31 тонну продуктів харчування та медикаменти на суму понад 40 тисяч гривень. Закуплено амуніцію на суму майже 400 тисяч гривень. Також передано 200 кілограмів воску та парафіну для виготовлення так званих окопних свічок.

Спільними зусиллями духовенства та вірян Київської єпархії постійно організовується та доставляється гуманітарна допомога в інші єпархії постраждалим від бойових дій, а також на деокуповані території Херсонщини, Харківщини, Донеччини та інші звільнені регіони.

Зокрема було звершено сім поїздок у Свято-Успенську Святогірську Лавру, дві в Лиман. Для Лаври передано 100 тонн вугілля, 32 тисячі літрів пального, 40 тонн іншого вантажу, серед якого харчові продукти довготривалого зберігання, одяг та матраци тощо. В Лиман та Херсон передано 6 тонн вугілля, 6 генераторів та продукти харчування. Така допомога продовжується надаватись.

Слід зауважити, що викладачі та вихованці Київських духовних шкіл, а також братія Києво-Печерської Лаври, Іонинського чоловічого монастиря неодноразово долучались до формування банку крові для постраждалих від військових дій та поранених захисників України.

14 жовтня, в День захисників і захисниць України, а також 6 грудня у день Збройних сил України, столичні священнослужителі відвідали поранених військовослужбовців у лікарнях Києва та привітали зі святом і передали допомогу на лікування.

Загалом, Київською єпархією разом з відділом соціальної роботи та благодійності цього року було надано допомогу:

-коштами в розмірі півтора мільйона гривень;

-продуктами харчування та засобами гігієни – понад 125 тонн;

-продуктовими наборами – 1300 штук;

-медикаментами на суму 140 тисяч гривень;

-одягом – 47 тонн;

-амуніцією для військових на суму 400 тисяч гривень;

-автомобілів для ЗСУ та територіальної оборони – 4 штуки.

Звичайно, на сьогодні ми можемо зробити лише проміжні підсумки соціальної роботи, адже війна іще триває. Я дякую усім вам, а через вас вашим парафіянам, волонтерам і благодійникам, − всім, хто власними силами і коштами, жертвуючи собою, долучається до справ милосердя, до захисту нашої Батьківщини. Добрі справи – це єдине багатство, яке кожен забере з собою у вічність і яке визначить подальшу участь душі. Молимось, щоб ці добрі справи стали запорукою життя вічного з Богом.

Статистика та кадрові зміни

 Станом на грудень 2022 року в Київській єпархії діє 393 парафії (162 в м. Києві та 231 в області).

На жаль, чотири парафії в області на чолі зі своїми настоятелями змінили конфесійну приналежність, перейшовши в «ПЦУ».

В єпархії налічується 471 храм, що має престол та 42 облаштованих для богослужіння приміщення.

На 303 парафіях богослужіння звершується частіше, ніж один раз на тиждень.

На парафіях та монастирях Київської єпархії несуть служіння 848 кліриків:

в м. Києві – 588 (467 священників та 121 диякон);

в області – 274 (243 священники та 31 диякон).

Це на 19 кліриків більше ніж у 2021 році.

За звітний період 22 клірики Київської єпархії були почислені за штат та перейшли до інших єпархій: Чернівецько-Буковинської, Одеської, Хмельницької, Черкаської, Дніпропетровської, Могилів-Подільської, Кіровоградської, а також в клір Болгарської Православної Церкви та Польської Православної Церкви, Руської Православної Церкви Закордоном, Православної Церкви в Америці.

13 священнослужителів прийнято в клір Київської єпархії, 5 з яких прибуло з інших єпархій: Новокаховської, Херсонської, Бердянської.

Для Київської єпархії рукоположено 15 священників та 18 дияконів.

За ухилення в розкол та інші дисциплінарні порушення 7 кліриків заборонені у священнослужінні:

Протоієрей Миколай Гринів;
Протоієрей Сергій Антонюк;
Протоієрей Василь Мандзюк;
Протоієрей Андрій Клюшев;
Архімандрит Василіск (Непомнящий);
Ієромонах Петро (Цюра);
Архімандрит Михаїл (Зюбін).

У звітному році померло 6 кліриків єпархії:

Протоієрей Олександр Акулов (+ 25.12.2021)
Протоієрей Іоанн Прихно (+ 28.12.2021)
Протоієрей Володимир Бормашев (+29.03.2022), який помер від поранень, що отримав під час обстрілів в м. Ірпінь;
Протоієрей Памфіл Вовченко (+25.07.2022)
Протоієрей Гліб Помєлов (+28.11.2022)
Архімандрит Кирил (Куцин) (+07.07.2022).

В єпархії продовжують діяльність 22 монастирі: 12 чоловічих (в тому числі Києво-Печерська Лавра) та 10 жіночих. В підпорядкуванні Митрополита Київського і всієї України перебуває 9 ставропігійних монастирів (серед яких Свято-Успенська Почаївська Лавра, 3 чоловічих і 5 жіночих).

У монастирях, в тому числі ставропігійних, у монашеському та іночеському чині несуть послух 1117 осіб: 688 в чоловічих і 429 у жіночих. 385 насельників чоловічих монастирів є рукоположеними у священний сан.

Рішеннями Священного Синоду Української Православної Церкви від 23 листопада 2022 року було ухвалено низку кадрових змін у Київській єпархії. Зокрема, два вікарії Київської Митрополії призначені єпархіальними архієреями:

Преосвященний архієпископ Васильківський Миколай призначений архієпископом Кіровоградським і Новгомиргородським, керуючим Кіровоградською єпархією.
Преосвященний єпископ Гостомельський Тихон призначений єпископом Роменським і Буринським, керуючим Роменською єпархією.

Преосвященному митрополиту Іоасафу (Губеню) визначено бути митрополитом Васильківським, вікарієм Київської Митрополії.

Намісником чоловічого монастиря на честь Різдва Пресвятої Богородиці, що в Церковщині м. Києва, призначений вікарій Київської Митрополії Преосвященний архієпископ Бучанський Пантелеімон.

Намісником Спасо-Преображенського чоловічого монастиря у селі Нещерів Обухівського району призначений клірик єпархії архімандрит Іоасаф (Перетятько).

Один клірик Київської єпархії архімандрит Іаков (Галандзовський) обраний єпископом Дрогобицьким, вікарієм Львівської єпархії. Хіротонія звершена 11 грудня у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі.

Окрім того, у звітному році Подільське благочиння в м. Києві очолив протоієрей Валерій Кравець.

Розпорядженням по Київській єпархії від 30 серпня 2022 року відбулася ліквідація Поліського благочиння шляхом його приєднання до Іванківського благочиння.

Отже, на кінець 2022 року в Київській єпархії діє 32 благочиння (15 в м. Києві, 16 в Київській області та 1 монастирське). Благочиння об’єднані в 11 вікаріатств (5 в м. Києві та 6 в Київській області).

Впродовж року було освячено чотири храми в Київські єпархії та один у Ставропігійному монастирі:

11 січня освячено храм на честь святителя Миколая Чудотворця у Святогірському Успенському Зимненському жіночому монастирі.

12 лютого − храм на честь священномученика Діонісія Ареопагіта, в Дарницькому районі Києва.

13 лютого − храм на честь преподобного Серафима Саровського у храмовому комплексі на честь ікони Божої Матері «Скоропослушниця», що у Дарницькому районі м. Києва.

8 жовтня – храм на честь преподобного Сергія Радонезького, що у Солом’янському районі столиці.

15 жовтня − храм на честь ікони Божої Матері «Казанська» скита Свято-Анастасіївського жіночого монастиря в селі Паляничинці на Київщині.

З болем повідомляю, що на Київщині під час активних бойових дій було зруйновано 4 храми та 15 храмів пошкоджено.

Зокрема, повністю згоріли:

Свято-Миколаївський храм у с. Загальці;
Хресто-Воздвиженський храм у смт Красятичі;
храм на честь апостола Андрія Первозванного в м. Гостомель;
Свято-Успенський храм (облаштоване приміщення) у с. Мрія.

У звітному році один столичний храм на честь ікони Божої Матері «Знамення» Солом’янського благочиння був силоміць захоплений та переведений до так званої ПЦУ.

На жаль, був демонтований храм-каплиця на честь рівноапостольного князя Володимира, що діяв при Комітетах Верховної ради України.

Впродовж року Керуючим єпархією було звершено понад 120 богослужінь у храмах та монастирях Київщини.

Богослужіння звершувались у звільнених від окупації містечках. Так, 19 червня Керуючий єпархією звершив Літургію у Петро-Павлівському храмі м. Буча та заупокійну літію на цвинтарі, де поховали місцевих жителів, які загинули під час бойових дій та російської окупації. Цього ж дня освячений пам’ятний хрест, встановлений на подвір’ї храму на спомин мирних мешканців м. Бучі, які загинули у лютому – квітні 2022 року.

В управлінні єпархією Керуючому допомагають 19 вікарних архієреїв. З нашого благословення вікарні Преосвященні проводять прийом вірян Київської єпархії. У 2022 році було розглянуто 153 шлюбні справи та прийнято 61 рішення щодо інших складних церковно-канонічних питань.

29 вересня, в день 81-х роковин трагедії Бабиного Яру, вікарій Київської Митрополії єпископ Вишневський Спиридон взяв участь у державному заході з вшанування пам’яті жертв масових розстрілів мирного населення нацистами в окупованому Києві у роки Другої світової війни.

28 липня вікарій Київської Митрополії єпископ Баришівський Віктор у Софії Київській взяв участь у святковому заході з нагоди Дня Української державності.

Клірики єпархії неодноразово були учасниками засідань Всеукраїнської ради церков та релігійних об’єднань.

З 23 по 25 жовтня 2022 року в Римі відбулась міжнародна зустрічі Спільноти святого Егідія на тему «Заклик до миру», учасниками якої стали представники Української Православної Церкви − голова Представництва УПЦ при європейських міжнародних організаціях архієпископ Баришівський Віктор та заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич. Однією з головних тем зустрічі була війна в Україні і її наслідки для Європи і світу. У своїх виступах наші представники висловлювали вдячність Спільноті, представникам різних християнських конфесій Європи, міжнародним організаціям та європейським країнам за прийом біженців з України і за те, що Європа і світ підтримують нашу країну в боротьбі проти російської агресії.

Незважаючи на всі складнощі сьогодення, вдалось провести вступну кампанію та розпочати навчальний рік і фактично уже завершити перший семестр у Київських духовних школах. Окрім того, в Академії 18 жовтня проведена ХІV Міжнародна науково-практична конференція «Духовна та світська освіта: історія взаємин – сучасність – перспективи». Цьогоріч науковий форум присвячено 30-річчю з часу відродження Київської духовної академії та 300-річчю з дня народження преподобного Паїсія Величковського. Також у рамках конференції в церковно-археологічному музеї Київських духовних шкіл відбулось відкриття виставки, присвяченої ювілеям: 150-річчю Церковно-археологічного кабінету та 30-річчю відновлення Київської духовної академії.

12 жовтня представники Київських духовних шкіл взяли участь в урочистостях з нагоди 300-ліття народження видатного українського письменника і філософа Григорія Сковороди, що відбулися у Книжковій Палаті України.

Ось такими подіями жила наша єпархія впродовж складного 2022 року. Ми дякуємо Богу за все. Закликаю усіх зосередитись на молитві, дотриманні посту та відповідальному виконанні свого церковного послуху. Прошу вас підтримувати наших парафіян та допомагати один одному. Продовжуймо молитися за мир в Україні і трудитися на благо нашої Держави та Святої Української Православної Церкви.

14 грудня 2022 р., Трапезний храм Києво-Печерської Лаври