Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Голова Юридичного відділу УПЦ розповів про те, як захищати свої законні права під час перевірок СБУ (відео)


Голова Юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов 15 грудня 2022 року на пресконференції нагадав законодавчі норми, яких правоохоронці зобов’язані дотримуватись під час перевірок.

Отець Олександр дав низку практичних рекомендацій, що робити та чого не робити під час візиту представників СБУ.

Він нагадав, що правоохоронні органи часто припускаються порушень, тому вкрай важливо пам’ятати: якщо обшук було проведено з порушеннями, то отримані докази мають бути вилучені.

У силовиків має бути дозвіл на обшук чи перевірку. Вони повинні вести відеозйомку. Під час слідчих дій мають бути присутніми поняті.

Якщо відбуваються порушення, як у Чернівецько-Буковинській єпархії, якщо забирають телефони чи ноутбуки, громадянин повинен вказати такі порушення у протоколі, який складається після обшуку.

У протоколі мають бути відомості про те, хто проводив обшук, на якій підставі, імена понятих тощо, але найважливіше – що вилучили. В описі вилучених пристроїв мають бути зазначені марка, модель, серійний номер. Якщо цю інформацію не вказати, з’являється ризик заміни пристрою, на якому потім зможуть знайти будь-які підстави для висунення звинувачень.

Голова Юрвідділу УПЦ зазначив важливу деталь: ЗМІ часто повідомляють, що СБУ проводять не обшуки, а перевірки. «На офіційних ресурсах силовиків я не бачив повідомлень, що проводять обшук», – наголосив отець Олександр. Різниця суттєва: для обшуку потрібен дозвіл – ухвала суду або постанова прокурора. Але до храмів та монастирів співробітники СБУ та правоохоронці приходять із перевірками в рамках контртерористичної операції. І тут є нюанс: згідно із законом під час перевірки вони мають право лише заходити до приміщення та перевіряти документи. Але якщо вони вимагають, наприклад, відкрити ноутбук, або зламують сейф, риються в документах чи в шафах, то це вже не перевірка, а обшук, і на нього має бути дозвіл.

«Звісно, коли перед вами люди зі зброєю, складно наполягати на своїх правах, але треба ввічливо вказати, що це порушення законодавства. Найкраще це зробити на відеокамеру», – порадив юрист.

За законом кожен громадянин України, який піддається обшуку, має право на адвоката. Релігійним організаціям бажано мати договори з адвокатами, щоб можна було швидко запросити захисника у разі візиту правоохоронців.

«Мова не про те, щоб щось сховати, а щоб не допустити порушень, зловживань, маніпуляцій та навіть підкидання компромату», – наголосив протоієрей Олександр Бахов. Він нагадав випадки, коли після обшуків з’являлися якісь листівки, яких ніколи не було, або символіка, яка може дискредитувати релігійну організацію.