Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

СВЯТОГІРСЬК. “Тонни любові” від Почаєва, Рівного, Сум, Ніжина, Харькова, Дніпра — Святогірській Лаврі. В обитель продовжує надходити допомога


28 жовтня у Свято-Успенську Святогірську Лавру прибули грузи з Рівненщини, від Свято-Успенської Почаївської Лаври та Свято-Духівьского скита, з Сумської та Ніжинської єпархій, Дніпра та Харкова. “Тоннами любові” назвали доставлену допомогу в Святогірській обителі.
«Їхали двадцять годин та здолали 1300 км», – розповів секретар Рівненської єпархії протоієрей Віктор Земляний. Фура з причепом привезла понад 30 тонн гуманітарного вантажу.

Вантаж вдалося зібрати в рекордний термін — лише за 10 днів. Збір гуманітарної допомоги пройшов з благословення архієпископа Рівненського і Острозького Пимена та з ініціативи настоятеля Катеринівського храму у м. Здолбунів протоієрея Олександра Єгорова.

У вантаж увійшли картопля, морква, червоний буряк, капуста, різні крупи, а також побутова хімія, ліки, одяг, у тому числі одяг для дітей.

Зібрати кошти на новий дитячий одяг вдалося за добу. Молода регентка Свято-Георгіївського храму Катерина з благословення настоятеля, протоієрея Іоанна Дубинецького, опублікувала на своїй сторінці в Instagram оголошення про одноденний збір коштів для пошиття лаврським дітям одягу. «За добу зібрали 100 тисяч гривень. І цих коштів вистачило, щоби не пошити одяг, а купити. На кошти, що залишилися, ми придбали постільну білизну, яка, ми знаємо, також потрібна Лаврі», — розповів отець Віктор.

На території Лаври допомогу чекали, насельники швидко впорались з розвантаженням.

«Допомога вчасна, адже наш скит Всіх Святих, на якому братія вирощувала овочі, тримала худобу, пасіку, зруйнований авіа та ракетними ударами, ми не змогли зробити жодної консервації, запастись овочами», – розповів архімандрит Лазар, секретар Лаври.

Впродовж 6 місяців обстрілів на території Лаври проживало 600 людей, серед них насельники обителі, монахині Богородичного скиту, жителі Святогірська, Тетянівки і Богородичного. На території обителі досі проживають сотні переселенців. Сьогодні Лавра проводить відновлювальні роботи. Насельники ремонтують дахи, забивають плівкою розбиті обстрілами вікна. В монастирі все ще немає централізованого електропостачання. А безперервна молитва за мир та благополуччя в країні триває.

Нагадаємо, Святогірська Лавра просить допомогти закупити вугілля та паливо для генераторів (реквізити).

З Почаєва було доставлено більш як 5 тонн харчів: 19 ящиків яєць, 100 кілограмів вершкового масла, 500 літрів соняшникової олії, морква, буряк, капуста, цибуля, 150 кілограм сиру, 10 кілограмів твердого сиру (9 кіл).

У зборі взяли участь намісник Лаври митрополит Почаєвський Володимир із братією монастиря, братія Свято-Духівського скиту Почаївської Лаври та Олександр Орловський із м. Радивилів (Рівненська область) із сім’єю. Значну частину вантажу становила продукція Свято-Духівського скиту Свято-Успенської Почаївської Лаври.

Близько 9 тонн продуктів та засобів гігієни прибуло до Святих Гір із Сумської єпархії УПЦ. Вантаж доставив керівник єпархіального Центру реабілітації осіб, які постраждали від воєнних дій, протоієрей Олександр Петренко.

Доставлена гуманітарна допомога — лише частина зібраного в рамках загальноєпархіальної благодійної акції, яка пройшла благословенням митрополита Сумського та Охтирського Євлогія. Як зазначив отець Олександр, до Лаври найближчим часом буде доставлено ще близько 20 тонн пожертв православних сумчан. Перша частина допомоги із Сумської єпархії прибула 26 жовтня.

Близько 5 тонн продуктів харчування, побутової хімії та речей прибуло з Дніпра та Харкова. Організатором збору виступив благодійний фонд «Херувими» на чолі з волонтером Олександрою Левонюком. У доставці взяли участь волонтери Аліна з м. Дніпро та Тетяна з Харкова.

У вантаж увійшли тисяча банок рибних консервів, півтонни фруктів, близько 2,5 тонни, надісланих небайдужими віруючими речами (верхній одяг, овочі, ліки, іграшки, канцелярія, термоси), а також побутова хімія.

З благословення митрополита Ніжинського і Прилуцького Климента, цього ж дня настоятель Вознесенського храму с. Сокиринці Прилуцького району протоієрей Василій Булах доставив багатостраждальної лаври на Донеччині харчові продукти, а також інші непродовольчі товари, які були зібрані парафіянами різних храмів Ніжинської єпархії.

Митрополит Святогірський Арсеній подякував усім, хто долучився до благодійності і назвав жертводавців своєю ріднею.

«Цією ріднею робить нас Господь і Свята Церква. Нас багато що пов’язує, найперше – любов християнська, взаємна сердечна прив‘язаність один до одного. І те, що сьогодні ви приїхали і привезли гуманітарку, ви не картоплю привезли, не капусту, ви любов свою привезли, а це дорожче всякого пожертвування, – зауважив владика. – А те що кажуть, що любові нема в наш час – є! Просто її треба бачити, ось вона ця любов. Господь як сказав: «По чому впізнають, що ви мої учні? …Якщо будете мати любов поміж собою».