Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЧЕРКАСИ. Митрополит Феодосій відвідав м.Смілу – місто сповідників віри, вигнаних із своїх храмів (+ВІДЕО)


15 жовтня, в день пам’яті священномученика Кіпріана і мучениці Іустини, митрополит Черкаський і Канівський Феодосій відвідав багатостраждальну Смілу – місто, в якому три православних храми були примусово «переведені» у розкол, а два заблоковані від віруючих. Старости цих храмів, їх помічники, регенти й півчі кліросів та прості парафіяни цих храмів, позбавлені своїх культових споруд, в які десятиліттями вкладали сили, працю, кошти та все своє життя, тепер вимушені проводити богослужіння в пристосованих приміщеннях, або їздити в навколишні села та в Черкаси на службу Божу.

Саме в одному з таких пристосованих приміщень в Смілі, в хатині приватного сектора, митрополит Феодосій звершив сьогодні Божественну літургію, щоб підтримати парафіян – сповідників віри. Тимчасовий пристосований храм присвячений святим мученикам Кіпріану та Іустині, а отже святкував сьогодні престольне свято.

Високопреосвященному владиці співслужили секретар Черкаської єпархії прот.Василій Вознюк, благочинний Смілянського благочиння прот.Георгій Пограничний, духівник благочиння архімандрит Василій (Мірошниченко), настоятель пристосованого храму ієрей Сергій Святенко та духовенство Смілянського благочиння.

За богослужінням була піднесена сугуба молитва за мир в Україні та єдність Православної Церкви.

Після закінчення Літургії владика Феодосій привітав присутніх з престольним святом, вимовив проповідь і вручив найвищі нагороди Черкаської єпархії – відзнаки «ЗА ВІРНІСТЬ ЦЕРКВІ ТА МУЖНІСТЬ» представникам Смілянського духовенства та старості парафії прп. Амфілохія Почаївського м.Сміли Савченко Т.Л., яка присвятила своєму храму 13 років свого життя та була звідти виставлена на вулицю разом з прихожанами лише тому, що не захотіла «добровільно» переходити у «ПЦУ».

Також окрема відзнака «ЗА ВІРНІСТЬ ЦЕРКВІ ТА МУЖНІСТЬ» була видана «Всім вірянам релігійних громад м.Сміла, у яких були відібрані їх храми та примусово передані у розкол – за вірність святій канонічній Українській Православній Церкві та мужність, проявлену у стоянні за свою віру».