Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

СВЯТОГІРСЬК. Монахи лаври та жителі постраждалого села підтримують одне одного в часи випробувань


Раніше, коли через бойові дії в Святогірську лавру не могли дістатися і доставити гуманітарну допомогу волонтери, жителі села Тетянівка, яке знаходиться неподалік від Святогірська, ділилися з насельниками обителі тим небагатьом, що було в них самих. Тепер лавра намагається підтримувати татянівців, тим самим дякуючи за допомогу, яку вони надавали в особливо важкі дні.

21 та 25 жовтня за благословенням митрополита Святогірського Арсенія насельники обителі здійснили гуманітарні візити до постраждалого села. Про це повідомляє пресслужба Святогірської лаври.

«Лавра та мешканці села пережили це страшне літо разом. У довгі дні, коли через бойові дії в обитель не могли дістатися і доставити гуманітарну допомогу волонтери, жителі Тетянівки ділилися з насельниками лаври тим небагатьом, що було в них самих. У ситуації, коли ніхто не знає, що буде найближчим часом і коли відновиться зв’язок із зовнішнім світом, це було проявом жертовності. Жінки, часто навіть ризикуючи своїм життям, приходили до лаври, приносячи то кілька помідорів, то яйця, молоко чи сметану, виноград, якого ніхто давно не бачив у обителі. Особливо часто так чинили сестри Лідія та Надія Старицькі», — розповідають у Святогірській обителі.

Тепер, коли до монастиря з усіх кінців України привозять гуманітарні вантажі, лавра намагається підтримувати татянівців, тим самим дякуючи за допомогу, яку вони надали в особливо важкі дні.

Зокрема, 21 жовтня гуманітарний вантаж для жителів Тетянівки доправив келар обителі монах Сергій (Купрін).

На момент роздачі гуманітарної допомоги в колись заселеному селі було всього 54 особи — здебільшого це люди похилого віку. Помалу в село повертаються ті, хто виїхав із нього під час бойових дій.

Жінки зі сльозами на очах дякували наміснику та братії монастиря за допомогу:

«Щиро дякуємо! Урожаю немає жодного… На кого було сподіватися? Пішли допомагати лаврі, і тепер лавра нам допомагає. Возили помідори, возили яйця, яблучка, варення, дитячу коляску відвезли. У нас ні хліба не було шість місяців, ні пенсії. Ні води — дві криниці на півсела всього лишилося… Такі два пакети величезних! Чого тільки там немає! Велика подяка Успенській Святогірській лаврі за допомогу, яку нам надають у такий важкий час! Від усіх нас низький уклін, від усіх наших мешканців. Всі дякують, дуже дякують. Ми щодня молимося за Святогірську лавру, за владику Арсенія та за всю братію».

Нещодавно Тетянівці подарували лаврі кілька кіз («щоб молочко вони там пили») і передадуть курей — «чотири штучки». Також у вересні односельці всім світом збирали канцтовари для дітей біженців, які проживають в обителі.

25 жовтня Тетянівку знову відвідали насельники лаври, доставивши людям свіжий лаврський хліб, який з весни щодня випікає братія у печі на дровах по 200 буханок.