Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. В єпархіях УПЦ проходить Всеукраїнський хресний хід з мощами святих воїнів за мир в Україні


У рамках Всеукраїнського хресного ходу за мир в Україні, який проводить Синодальний відділ УПЦ із взаємодії зі Збройними силами та іншими військовими формуваннями України, до різних єпархій для молитовного поклоніння привозять чудотворний образ Покрову Пресвятої Богородиці з часткою омофору Пречистої Діви та ковчег з мощами 30 святих воїнів. Святині побували вже в Запорізькій, Криворізькій, Кіровоградській, Житомирській та Рівненській єпархіях.

За благословенням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія хресний хід з мощами святих воїнів по єпархіях Української Православної Церкви розпочався у лютому 2022 року, втім у зв’язку із повномасштабним російським вторгненням він був призупинений.

17 жовтня Синодальний відділ УПЦ із взаємодії зі Збройним и силами та іншими військовими формуваннями України поновив Всеукраїнський хресний хід із мощами святих воїнів. Цього дня голова сектору опіки воїнів-інтернаціоналістів та учасників бойових дій при військовому відділі УПЦ, настоятель столичного храму на честь Усіх святих воїнів протоієрей В’ячеслав Яковенко та капелан ієрей Іоанн привезли святині до Покровського архієрейського собору міста Запоріжжя, де перед іконою Божої Матері та мощами було звершено молебень.

Після молебню протоієрей В’ячеслав Яковенко звернувся до присутніх зі словом проповіді і зазначив, що 127 днів у році присвячені пам’яті святих воїнів. В УПЦ з 2015 року встановлено святкування пам’яті Собору всіх святих воїнів, яке відбувається у Неділю після Воздвиження Хреста Господнього.

«Будемо невпинно звертатися до Пресвятої Богородиці та наших святих заступників, щоб по милості Божій на нашій багатостраждальній українській землі запанував мир і спокій», – сказав отець В’ячеслав.

Увечері цього ж дня святині Всеукраїнського хресного ходу прибули до Преображенського кафедрального собору міста Кривий Ріг, де митрополит Криворізький і Нікопольський Єфрем очолив молебень за мир в Україні.

18 жовтня після Божественної літургії відбулась молитовна хода з прибулими святинями та місцевошановною чудотворною іконою святого мученика Іоанна Воїна з частинкою його чесних мощей.

Потім чудотворну ікону з частинкою омофора Божої Матері та ковчег із мощами 30 святих воїнів привезли до Петропавлівського храму Зеленодольська – одного з прифронтових міст Криворізької єпархії. Віряни на чолі з настоятелем протоієреєм Олександром Кривцовим вклонилися святиням, помолилися за мир та захисників української землі. Після молебню відбувся хресний хід навколо храму.

19 жовтня святині хресного ходу перебували у Благовіщенському храмі міста Кропивницький. Після Літургії їх доправили до обласного шпиталю ветеранів війни, де проходять реабілітацію поранені воїни ЗСУ.
24 жовтня чудотворний образ Покрову Пресвятої Богородиці з часткою омофору Пречистої Діви та ковчег з мощами 30 святих воїнів привезли у місто Житомир.
Перед святинями було звершено молебень, який очолив клірик Спасо-Преображенського собору протоієрей Григорій Рогальський.
Цього ж дня святині зустріли у Георгіївському подвор’ї Городоцького жіночого монастиря (місто Рівне).
25 жовтня у головному храмі обителі було звершено ранню Божественну літургію з молебнем перед святинями за всіх українських воїнів.