Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЖЕНЕВА. Управління Верховного комісара ООН із прав людини вказало на утиски УПЦ з боку окремих державних структур


В доповіді УВКПЛ ООН зроблено висновок про несприятливе ставлення до Української Православної Церкви з боку деяких органів державної влади України.

Представництво УПЦ при європейських міжнародних організаціях звертає увагу на доповідь Управління Верховного комісара ООН із прав людини на 51 сесії Ради із прав людини ООН, яка завершилась 7 жовтня 2022 року в Женеві, та на коментар до цієї доповіді правозахисної організації із консультативним статусом при ЕКОСОР ООН “Public Advocacy”, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Доповідь УВКПЛ ООН включає висновки, які стосуються Української Православної Церкви. Зокрема, в документі зазначено:

“124. Протягом звітного періоду місцеві органи влади щонайменше семи територіальних громад у Київській, Сумській та Львівській областях тимчасово призупинили діяльність Української православної церкви (яку часто неофіційно називають Українською православною церквою Московського патріархату) на час дії воєнного стану. Місцеві органи влади, наприклад, міська рада Броварського району Київської області, також заборонили проведення зборів, мітингів, походів та інших масових заходів Української православної церкви на час дії воєнного стану без надання чіткого обґрунтування такої заборони.

Це призупинення викликає занепокоєння щодо його відповідності міжнародним стандартам у галузі прав людини. Влада не пояснила підстав, на яких були запроваджені такі заходи, або яким чином вони вважаються необхідними та пропорційними для захисту громадської безпеки, порядку, здоров’я, моралі чи основних прав і свобод інших осіб, як того вимагає стаття 18(3) Міжнародного пакту про громадянські та політичні права. Крім того, оскільки діяльність інших регіональних громад та організацій не була призупинена, таке несприятливе ставлення до Української Православної Церкви може становити дискримінаційний захід за ознакою віросповідання або належності до певної релігійної групи.”

Слід звернути увагу на те, що цей документ був оприлюднений за результатами дослідження УВКПЛ ООН дотримання прав людини в Україні у різних сферах та охоплює період із 01 лютого 2022 року до 30 липня 2022 року. Саме у цей період на офіційних сайтах УПЦ було опубліковано заяву Київської митрополії УПЦ з приводу рішень про заборону діяльності релігійних громад Української Православної Церкви , заяву Юридичного відділу УПЦ щодо незаконних рішень органів місцевого самоврядування про заборону діяльності релігійних громад Української Православної Церкви. Аналогічні заяви та повідомлення були розповсюджені церковними та світськими ЗМІ, які привернули увагу до порушень прав вірян та релігійних організацій УПЦ рішеннями органів місцевого самоврядування про “призупинення”, “заборону” або обмеження діяльності в інший спосіб.

Прийняття до уваги структурами ООН цих заяв свідчить про те, що прояви ненависті, агресії та акти дискримінації відносно релігійних організацій УПЦ та її вірян є предметом моніторингу на міжнародному рівні та надалі будуть викликати реакцію міжнародної спільноти.

Таким чином, органам місцевого самоврядування та іншим особам слід взяти до уваги те, що норми міжнародного права забороняють будь-які прояви ненависті на релігійному грунті, а наявні моніторингові місії міжнародних організацій відслідковують такі прояви.

Представництво УПЦ при європейських міжнародних організаціях ще раз наголошує на тому, що Українська Православна Церква є незалежною релігійною конфесією з центром управління у м. Києві, віряни якої є громадянами України, діє у межах законодавства України та виступає проти ворожнечі на релігійному або будь-якому іншому грунті.

Тому рішення органів місцевого самоврядування про обмеження прав вірян та релігійних організацій УПЦ, у тому числі спроби “призупинити”, “заборонити”, “обмежити” або в інший спосіб позбавити прав або створити перепони законним правам вірян УПЦ, є порушенням як національного законодавства, так і норм міжнародного права, а отже такі рішення не мають жодної юридичної сили.

Представництво УПЦ при європейських міжнародних організаціях і надалі сприятиме міжнародним організаціям в отриманні достовірної інформації про порушення прав вірян УПЦ, особливо у тих випадках, коли віряни та релігійні організації УПЦ не зможуть отримати належний правовий захист на національному рівні.