Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Вітальне слово Предстоятеля Української Православної Церкви організаторам та учасникам ХІV Міжнародної науково-практичної конференції «Духовна та світська освіта: історія взаємин – сучасність – перспективи»

Організаторам, учасникам та гостям
XІV Міжнародної науково-практичної конференції
«ДУХОВНА ТА СВІТСЬКА ОСВІТА:ІСТОРІЯ ВЗАЄМИН – СУЧАСНІСТЬ – ПЕРСПЕКТИВИ»


Ваше Високопреосвященство!

Дорогий Владико Ректоре!

Возлюблені у Христі отці, брати і сестри!

Вітаю усіх вас з відкриттям традиційного наукового форуму в Київській духовній академії.

В цьому році Міжнародна науково-практична конференція «Духовна та світська освіта: історія взаємин – сучасність – перспективи» працює у надзвичайних умовах. Вже майже вісім місяців триває повномасштабна російська військова агресія проти України.

Українська Православна Церква завжди підтримувала і підтримує державний суверенітет та територіальну цілісність України. І сьогодні ми є разом з українським народом в його боротьбі за власну свободу. Наша Церква так само як і всі громадяни України несе тяготи та випробування воєнного часу. Особливо ці випробування відбиваються на житті навчальних закладів. Тому сьогодні хочу висловити слова подяки ректорам духовних семінарій та училищ Української Православної Церкви за те, що вони, попри воєнний час, намагаються забезпечувати повноцінний навчальний процес у духовних школах. Підготовка пастирів – важлива місія, яка є фундаментом майбутнього і нашої Церкви, і нашого суспільства. Підношу молитви за наші духовні школи і вірю, що з Божою допомогою ми і надалі зможемо готувати достойних кандидатів у священний сан.

У цьому році наша Церква відзначає кілька важливих ювілеїв. Зокрема, виповнюється 300 років з дня народження видатного подвижника благочестя – преподобного Паїсія Величковського. Він жив у XVIII ст. та навчався у Києво-Могилянській академії. Його церковне служіння пов’язане з кількома країнами та кількома Помісними Православними Церквами. Преподобний Паїсій жив у монастирях Святої Гори Афон, Валахії та Молдови. Саме він зіграв ключову роль у відродженні в православних обителях подвигу старчества. Преподобний Паїсій активно займався перекладами творів древніх отців-аскетів та зміг привернути увагу сучасних йому ченців до цього духовного скарбу. Спадщина преподобного Паїсія визначальним чином вплинула на розвиток чернецтва протягом ХІХ-ХХ ст. Тому для нас є вкрай важливим вивчення і життєвого шляху, і творів преподобного Паїсія Величковського.

У 2022 р. також виповнилося 30 років з дня відродження у Києві духовної академії. У 1992 р., коли Предстоятелем Української Православної Церкви було обрано Блаженнішого Митрополита Володимира, у Києві склалася вкрай непроста ситуація. Розпочався церковний розкол, який мав підтримку з боку державної влади. Однак Блаженніший Митрополит Володимир ухвалив рішення про відродження Академії. Було проведено вступні іспити та розпочато лекції в Київській духовній академії.

Сьогодні, коли все наше суспільство, весь народ України проходить через важку війну, студентам духовних шкіл треба вчитися чітко розрізняти добро та зло. А для цього треба очищати своє серце від гріховних навичок, як вчить нас преподобний Паїсій. Навчаючись у духовних школах, студенти мають не тільки засвоювати знання, але й вчитися боротьбі з гріхом, молитві та смиренню. Тільки в серце, очищене від пристрастей, може вселитися справжня премудрість. Хочу закликати усіх викладачів та студентів ніколи не забувати про це. Ми маємо поєднувати вивчення богословських наук з особистим духовним життям. Тільки тоді і викладання, і навчання будуть успішними.

Хочу побажати усім учасникам та гостям конференції плідних дискусій та благословенних успіхів в осягненні богоодкровенних істин. Закликаю Боже благословення на Ваші труди.

+ОНУФРІЙ,

МИТРОПОЛИТ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ УКРАЇНИ,

ПРЕДСТОЯТЕЛЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

18 жовтня 2022 р.

м. Київ