Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

РІВНЕ. Лайки, погрози священнику, порушення закону: На Рівненщині агресивні прихильники «ПЦУ» намагаються захопити храм УПЦ (відео)

11 та 13 вересня активісти «ПЦУ» вдалися до агресивних дій стосовно настоятеля та парафіян Різдво-Богородичного храму села Івачків Здовбицької ТГ. Про це повідомляє Рівненська єпархія.

11 вересня, у день, коли на Рівненщині з архіпастирським візитом перебував Блаженніший Митрополит Онуфрій, прибічники «ПЦУ», скориставшись тим, що багато вірян УПЦ поїхали на Предстоятельське богослужіння, вчинили у Різдво-Богородичному храмі УПЦ чергову провокацію.

Прихильники розколу, зачинивши ворота і не пускаючи нікого на територію церкви, увірвалися разом зі своїм «священником» на богослужіння й почали вимагати у релігійної громади УПЦ передати храм новоствореній релігійній громаді «ПЦУ».

Дізнавшись про цю провокацію до храму приїхав голова відділу з питань міжконфесійного врегулювання при Рівненській єпархії протоієрей Василій Начев, який повідомив громаду «ПЦУ», що вони вчиняють кримінальне правопорушення, адже ще місяць тому правоохоронні органи через провокації прихильників «‎ПЦУ» у Івачкові відкрили кримінальне провадження за кількома статтями КК України: підробка документів, проведення неправосильних зборів, розпалювання міжконфесійної ворожнечі. Здолбунівський районний суд Рівненської області розглянув дане кримінальне провадження і визнав релігійну громаду УПЦ потерпілою.

Внаслідок провокативних дій прихильників «ПЦУ» 11 вересня храм опечатали. Втім вони не зупинилися на цьому і через два дні продовжили свої агресивні дії.

Оскільки з’явилася інформація, що прибічники розколу мають намір зрізати замки і захопити храм, 13 вересня настоятель парафії протоієрей Віталій Харкевич з двома своїми паламарями приїхав перевірити, чи на місці замки та печатка, якою напередодні опечатали церкву. Як розповідає отець Віталій, оглянувши територію храму, він пішов у свій автомобіль і вирішив поспостерігати.

Невдовзі до храму прийшли агресивні «віряни ПЦУ», які, побачивши авто отця Віталія, обступили його та почали з лайкою та образами погрожувати священнику і юним хлопцям, котрі приїхали з ним.

На місце подій активісти розколу викликали місцеве телебачення. Журналісти на виклик відреагували і місцевий телеканал «Рівне 1» приїхав до Івачкова знімати агресію «ПЦУ» проти Христової Церкви.
Також до Різдво-Богородичного храму приїхали «священники ПЦУ».
Правоохоронці, які зреагували на виклик настоятеля, пояснили новоствореній громаді «ПЦУ» про те, що конфлікт потрібно вирішувати у правовому полі, втім розкольники все одно ще довго не відступали і продовжували вчиняти провокації.

«Релігійна громада УПЦ села Івачків стурбована подіями навколо церкви і просить втрутитись вище керівництво області, щоб забезпечити дотримання прав і свобод релігійної громади УПЦ, а також допомогти вирішити церковний конфлікт у правовій площині, а не кулаками та лайкою, як це робить громада “ПЦУ”», – йдеться у повідомленні єпархіальної пресслужби.