Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Блаженніший Митрополит Онуфрій: «Кожна людина – це храм Божий»


У своїй проповіді в день пам’яті святих мучеників Флора і Лавра Блаженніший Митрополит Онуфрій наголосив, що людина для того, щоб бути храмом Живого Бога, а не язичницьким капищем, повинна очищати себе від усякої скверни та просити допомоги у Господа. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Предстоятель розповів історію про те, як святі мученики Флор і Лавр будували на замовлення місцевого правителя храм для язичницьких ідолів. Проте, закінчивши будівництво, святі вирішили присвятити цей храм істинному Богу. За це правитель віддав святих на муки, а коли побачив їхню стійкість у християнській вірі, то зв’язав їх та кинув у колодязь, який одразу засипали землею — так святі Флор і Лавр віддали свої душі Господу.

«Сьогодні ми молимося мученикам, щоб вони допомогли нам створити наш внутрішній духовний храм», — зазначив Блаженніший владика.

За словами Першосвятителя, кожна людина є храмом Божим, саме для цього вона створена Богом. Проте, вчиняючи злі вчинки, людина цей храм Божий перетворює на ідольське капище, а тому необхідно просити у Господа, щоб Він допомагав нам «очиститися від усякої скверни плоті та духу, щоб наші душі знову стали храмами Живого Істинного Бога».

Архіпастир зауважив, що коли Господь оселяється в душі людини, то у неї «Боже Царство починається вже на землі», адже така людина уже тут дає Богу місце царювати.

Також Предстоятель побажав, щоб кожен за допомогою молитви та добрих справ постійно звершував у своїй душі богослужіння.

«Нехай Господь допомагає нам, щоб ми стежили за своїм серцем, своєю душею, щоб ми боролися зі своїми гріхами, особливо з гордістю, заздрістю, злістю і щоб ми молитвами святих мучеників Флора і Лавра наповнювалися благодаттю Святого Духа», —сказав у підсумку Блаженніший владика.