Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЧЕРКАСИ. Голова Шрамківської ОТГ зірвав велике освячення храму


2 липня в селі Кононівка Драбівського благочиння Черкаської єпархії планувалася урочиста подія – Велике освячення храму в ім’я святителя Миколая Чудотворця, побудованого настоятелем ієреєм Ігорем Басюком разом з релігійною громадою храму. Однак, вхід до новозбудованого храму парафіянам УПЦ та духовенству єпархії на чолі з митрополитом Черкаським і Канівським Феодосієм перегородив особисто голова Шрамківської ОТГ Анатолій Куля з невеликою, але галасливою групою підтримки. Про це повідомляє сайт єпархії.

На питання, на якій підставі він порушує Конституцію України (ст.35), Закон про свободу совісті (ст.4) та Кримінальний кодекс України (ст.180), перешкоджаючи здійсненню богослужіння, нагнітаючи громадянську напругу та штучно розхитуючи цим релігійний мир на Черкащині, голова ОТГ відповів, що «під час воєнного стану заборонені будь-які масові заходи, в тому числі релігійні». На обурення парафіян, голова ОТГ запропонував їм розходитися по домах. Все це відбувалося на фоні галасу групи підтримки з «активістів», які викрикували стандартні наративи пропаганди про «ворожу Церкву».

Викликана поліція на чолі з майором Кошовим О.М., як зазвичай, виявляла повну бездіяльність. Поліцейські спокійно дивилися, як порушуються права віруючих громадян України, які вірують «не тою вірою» та належать «не до тої Церкви». Цим самим і поліція, по вже сформованій у нас в суспільстві практиці, спокійно дивлячись на порушення прав віруючих, на порушення Конституції та Закону, сама порушила ст.367 Кримінального кодексу України, який вимагає від представників силових структур запобігати порушенню закону та захищати права та свободи громадян країни.

Звичайно, віряни без великої напруги могли б самі відтіснити порушників закону від храму та увійти для звершення богослужіння в збудований власними силами храм, але митрополит Феодосій не благословив так чинити, сказавши, що Дім Божий повинен освячуватися в мирі й злагоді, а не під чиюсь сварливу лайку, хоч би вона від нас і не залежала.

За фактом злочину, що відбувся за участі посадової особи – голови ОТГ, який у складі групи осіб порушив конституційні права та свободи громадян України та низку статей законів, в тому числі Кримінального кодексу, а також за фактом бездіяльності поліції під час скоєння злочину (ст.367 ККУ), будуть подані відповідні заяви в Прокуратуру, Управління поліції та Службу безпеки України. Якою буде подальша доля цих заяв у пресслужбі Черкаської єпархії УПЦ інформуватимуть громадськість.