Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. У селі Ріпна рейдери ПЦУ за підтримки влади захопили храм УПЦ


Стало відомо, як рейдери ПЦУ захоплювали храм Косми і Даміана в селі Ріпна Волочиського району Хмельницької області.

13 червня в селі Ріпна Волочиського району Хмельницької області відбулися збори територіальної громади, на яких мешканці прийняли рішення про те, що віряни храму Косми та Даміана, які належать до Української Православної Церкви, мають перейти до ПЦУ. Про це повідомила Альона Бурка на своїй сторінці у Facebook.

Проте, як з обуренням повідомила Бурка, священник храму отець Роман та інші віряни УПЦ «продовжують чинити опір, а саме: відмовляються надавати документи, віддавати ключі від церкви, яка належить на праві власності громади, викрикують гасла про «рейдерські захоплення» церкви, влаштовують «таємні» зустрічі» у тій же церкві та проводять «ревізійні роботи»». Бурка, висловлюючи думку активістів ПЦУ, заявила, що «членство у релігійній громаді не вимірюється кількістю відвідувань церкви чи кількістю наданих коштів (як хтось хибно вважає)». Тому вона висловила впевненість, що храм УПЦ має перейти у власність мешканців села.

Проте до середини липня отець Роман не пускав рейдерів ПЦУ до храму УПЦ, і розкольники «служили» на вулиці.

На допомогу прихильникам Думенка прийшли депутати Хмельницької міськради. Щоб «простимулювати» громади УПЦ активніше переходити в ПЦУ, вони запропонували вилучати земельні ділянки, які перебувають у їхньому користуванні. Як повідомив міський голова Олександр Симчишин за підсумками зборів депутатів, управлінню земельних ресурсів дали доручення підготувати проект рішення про припинення права користування землею релігійним організаціям під управлінням «московської церкви».

«Власниками таких земельних ділянок є громада, і вона, після припинення права постійного користування, ці землі зможе передати тим релігійним організаціям, які розуміють ціну української державності, ціну українській безпеці і моляться українською мовою за українське військо, за українську перемогу і за українське майбутнє», – заявив Семчишин. Він не уточнив, що буде з релігійними спорудами, що розташовані на таких земельних ділянках.

Під тиском місцевої влади 15 липня розкольники все ж таки отримали доступ до церкви Косми і Даміана, і «священники» ПЦУ увійшли до приміщення храму, здійнявши над святинею державний прапор. Про те, чи проводяться там богослужіння, не повідомляється.