Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Митрополит Антоній: Де немає апостольської наступності – немає й Церкви


Керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський та Броварський Антоній нагадав, що ми спасаємось у Церкві Христовій – у місці, де людина може долучитися до Божественної благодаті, яка її відроджує, з’єднує з Богом та допомагає досягти свого призначення – обожнення. Цій темі він присвятив проповідь, розміщену на Facebook-сторінці владики.

Один із трьох важливих постулатів Церкви Христової, без яких Вона такою не буде, – спадкоємність, поряд із соборністю та Євхаристією.

Говорячи про спадкоємність, ми повинні розуміти, що це не абстрактне поняття. Тільки та Церква істинна, де є апостольське спадкоємство єпископів. Якщо немає такого спадкоємства, немає і Церкви. Реальна, фізична спадкоємність висвячень зберігається лише в Апостольській Церкві.

Якщо немає ланцюжка спадкоємності, немає і Церкви. А якщо немає Церкви, немає обрядів. Немає таїнств, немає Божественної благодаті – немає спасіння. Саме тому Свята Церква так уважно ставиться до таїнств і не визнає «таїнств» розкольників та єретиків.

Необхідно пам’ятати: щоб зберегти неспотворену віру в Триіпостасного Бога і Боговтілення, необхідно бути членом Церкви Христової, а Церква ґрунтується на Соборності, апостольській спадкоємності та Євхаристії.

Відсутність хоча б одного зі згаданих критеріїв є ознакою того, що ці збори не є Церквою Христовою. Де немає спадкоємності, там немає ні священства, ні благодаті.

Якщо ми переступаємо канони та Передання, руйнується Соборність і Сама Церква. І, нарешті, якщо людина не бачить потреби в Євхаристії, їй і Церква не потрібна.