Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Голова Держетнополітики Олена Богдан: Вирішувати долю храму мають право тільки віряни, які беруть участь у його житті

Право голосу у питанні про перехід релігійної громади в іншу юрисдикцію мають лише віряни, які відвідують богослужіння, утримують храм та беруть участь у його житті. Про це заявила голова Державної служби України з питань етнополітики та свободи совісті Олена Богдан, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Голова Держслужби провела роз’яснення щодо релігійного законодавства України для учасників зборів територіальної громади на стадіоні у селі Білогородка. У неділю, 26 червня, там вчинили спробу незаконно перевести громаду місцевого Михайлівського храму УПЦ до “ПЦУ”.

Олена Богдан наголосила, що рішення про долю храму не можуть приймати усі охочі, а лише члени релігійної громади.

«Релігійна громада – це люди, які відвідують богослужіння в цьому храмі, які жертвують на цей храм, які роблять щось, що робить цей храм живим, – пояснила голова Держетнополітики. – Тобто якщо немає релігійної громади, то храм порожній. Відповідно, тут сьогодні мають, згідно з чинним законодавством, прийняти рішення ті люди, які є відвідувачами, або меценатами, або в інший спосіб учасниками релігійного життя цього храму».

Очільниця держслужби застерегла громадян щодо наслідків незаконного “переведення” храму сторонніми стосовно нього людьми.

«Дуже важливо усвідомлювати, що рішення справді має прийматися релігійною громадою, тому що уявіть собі ситуацію, коли рішення приймається ЗА релігійну громаду. Це, у підсумку, означає, що храм буде або порожній, або зачинений, або просто не зможемо в ньому далі продовжувати релігійне життя», – наголосила голова Державної служби України з питань етнополітики та свободи совісті.

Держслужбовиця також пояснила, що рішення Собору УПЦ від 27 травня 2022 року зняли питання про будь-яку залежність Української Православної Церкви.

Деякі люди почали вигукувати образи на адресу пані Олени, після чого вона завершила свій виступ наступними словами: «Шановне товариство, деяка незручна правда: віряни УПЦ теж служать у ЗСУ, родичі священиків УПЦ теж служать у ЗСУ. І поки суспільство всередині України розуміє одне одного, чує одне одного, ми всі разом міцніші, в іншому разі – ми слабші і це точно буде працювати на ворога».