Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Правоохоронці та ієрархи УПЦ просять припинити поширювати фейки про Українську Православну Церкву: це дестабілізує внутрішню ситуацію

Служба безпеки України повідомляє, що в цей час спостерігається масовий вкид у соціальні мережі фейкового спаму проти Української Православної Церкви, що має всі ознаки гібридної агресії щодо України з метою дестабілізації внутрішньої ситуації. СБУ спільно з Національною поліцією проводять перевірку повідомлень, що виявляються фейковими. Зокрема, жертвами інформаційних провокацій стали Львівська, Івано-Франківська, Запорізька, Кременчуцька єпархії, Зимненський ставропігійний жіночий монастир на Волині, священик Ніжинської єпархії.

Івано-Франківська єпархія повідомила, що при обшуках у храмах єпархії зброї не знайдено, натомість “всіляко допомагає українським воїнам та вимушеним переселенцям, передаючи необхідні речі і продукти, надаючи притулок біженцям, а також відправляє гарячу молитву про перемогу України”.

Канцелярія Львівської єпархії також повідомила, що 28 лютого в мережі з’явилася інформація про те, що на парафіях у Львівській області проведено обшуки, під час який було знайдено зброю: “Доводимо до відома українського суспільства, що ця інформація не відповідає дійсності і є провокативною. Цю інформацію поширюють радикально налаштовані особи, які під проводом військовий дій хочуть задовольнити свої пристрасті”.

Окрім того, була проведена перевірка повідомлень про нібито наявність зброї та підозрілих осіб в Успенському Святогірському Зимненському ставропігійному жіночому монастирі в селі Зимне Володимир-Волинського району Волинської області, повідомляє на своїй сторінці у Facebook глава Зимнівської територіальної громади В’ячеслав Католик.

«Було проведено перевірку разом з СБУ, представниками Національної поліції України, разом з працівниками Зимнівської сільської ради. На території монастиря не виявлено осіб, що можуть становити небезпеку країні та громаді, жодних підозрілих автомобілів немає, як і зброї та інших предметів, що загрожують життю», – написав він.

Глава сільради розповів, що у монастирі УПЦ щодня моляться за мир та припинення бойових дій в Україні, “і ще Настоятелька монастиря готова прийняти до 50 біженців з числа жінок та дітей. Тому, кому потрібен прихисток звертайтесь до нашої сільської ради”.

«Прохання не загострювати ситуацію, яка в країні і так складна. Давайте боротись з агресором, а не один з одним», – написав В’ячеслав Католик.

Про розповсюдження «фейків» про Запорізьку єпархію та її кліриків повідомив митрополит Запорізький і Мелітопольський Лука. Він підкреслив, що “Запорізька єпархія надає бомбосховища, парафіяни та духовенство здають кров, надають, по можливості, матеріальну та духовну підтримку всім, хто звертається… У наших храмах моляться за мир в Україні, про припинення війни. Ми з нашим народом і не дозволимо, щоб через брехливу інформацію, яка розповсюджується тими, хто не бажає цілісності України, і хоче, щоб наш народ бачив у нас ворогів України!”

Митрополит Кременчуцький і Лубенський Миколай опублікував звернення, у якому написав: “Деякі люди намагаються розповсюджувати дезінформацію, нібито у храмах Української Православної Церкви приховують зброю. Ми єдині з українським народом, виступаємо за територіальні цілісність і незалежність нашої держави. Той, хто розповсюджує подібне, допомагає ворожим силам, дестабілізує ситуацію. Якщо ви стали свідками агресивних дій або намірів щодо Церкви, звертайтеся на гарячу лінію Міністерства Внутрішніх Справ”.

У соціальних мережах провокатори розповсюдили інформацію про священнослужителя Ніжинської єпархії з м. Носівка, який віз харчі для бійців територіальної оборони. Не розібравшись, його безпідставно звинуватили у ворожих діях і навмисно стали тиражувати цей наклеп у соціальних мережах.

Як повідомляють у Ніжинській єпархії, насправді ж священник доставляв продукти до Свято-Троїцького храму м. Носівка, де з першого дня агресії проти України тричі на день готують гарячу трапезу для воїнів територіальної оборони.

Згодом автор неправомірного допису спростував своє твердження і навів фотоматеріали, які свідчать про допомогу носівських парафій захисникам міста та України.

“Служба безпеки України повідомила, що в даний час спостерігається масовий вкид у соціальні мережі подібного фейкового спаму проти Української Православної Церкви, що має всі ознаки гібридної агресії щодо України з метою дестабілізації внутрішньої ситуації.

Просимо виявляти авторів фейкових вкидів про діяльність УПЦ і негайно повідомляли про них у правоохоронні органи з метою недопущення провокацій”, – йдеться у повідомленні єпархіальної прес-служби.