Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Митрополит Антоній: Православ’я на межі розколу, але вихід є


Вселенське Православ’я опинилось на межі великого розколу через порушення фундаментальних канонів Церкви при вирішенні українського питання.

Як повідомляє Центр інформації Української Православної Церкви, про це заявив Керуючий справами УПЦ митрополит Антоній (Паканич) під час брифінгу для центральних українських ЗМІ, який відбувся на міжнародній науковій конференції «Соборність Церкви: богословські, канонічні та історичні виміри» сьогодні у Києво-Печерській лаврі.

«Вселенська Православна Церква стоїть перед великою кризою – ми на межі великого розколу, через ситуацію в Україні, через ті неправомірні, антиканонічні дії, які провів патріарх Варфоломій щодо українських розкольників. Православна Церква шукає вихід, щоб не відбувся справді великий розкол. Шукаємо відповіді в історії Церкви: як приймалися розкольники у євхаристійне спілкування Православної Церкви, та аналізувалися ті канонічні засади, які є базисом церковного життя. Як будинок стоїть на фундаменті: він може бути красивим, можуть бути оздоблені стіни, покрівля, але все стоїть на фундаменті. Фундамент історичної Церкви – церковні канони. Патріарх Варфоломій, на жаль, видаючи так званий томос українським розкольникам, зробив це з порушенням усіх основ канонічного устрою Православної Церкви. Це може призвести взагалі до великого розколу, який вже колись відбувся в XI сторіччі, коли західна Церква розділилась зі східною Церквою і до цього часу ці великі розділення між католиками і православними існують і ми не можем співслужити. Нажаль, ми на межі такого розколу всередині самої Православної Церкви», – підкреслив митрополит Антоній.

Водночас, Керуючий справами УПЦ припустив, що вихід можливо знайти і уникнути великого розколу. Головне – бажання Вселенського патріарха.

«Наші молитви і наше наукове спілкування присвячене пошуку виходів: що треба зробити для того, щоб не допустити великого розколу. Питання в бажанні, відповідальності перед Церквою, перед історією, за те, що відбувається. Якщо відповідальність і бажання поєднаються, то, я думаю, вихід може знайтись на соборному засіданні. Ми ж говоримо, що Церква – це не рішення якоїсь одної людини. Це соборне рішення, коли приймають участь всі члени Вселенської Церкви. Тому ми наполягаємо на тому, що українське питання має розглядатися на Всеправославному рівні. Формулу можна пошукати: це мають бути тільки голови Помісних Церков чи з присутністю єпископату. Але як показує історія – скільки було розколів, скільки з’являлось в історії нашої Церкви єресей, Церква завжди знаходила мужність зібрати Вселенський чи помісний собор, на якому знаходилось вирішення питання. Потрібно саме бажання і рішучість», – зазначив митрополит Антоній.

Проте, чи є таке бажання у патріарха Варфоломія – велике питання.

«Питання в тому, як показує досвід, якщо будь-яка людина, грішить в одному гріху, то інший гріх іде вже по ланцюжку. Тому якщо є одне порушення в вирішенні церковного питання з порушенням якогось одного канону, за ним іде і інше порушення. Це доводить досвід кожного із нас у нашому духовному житті, це доводить і історичне існування нашої Церкви», – резюмував Керуючий справами УПЦ.

Як повідомлялося раніше, у Київській духовній академії сьогодні відбулася міжнародна науково-практична конференція «Соборність Церкви: богословські, канонічні та історичні виміри».

Науковий форум присвячений богословсько-канонічному осмисленню принципу соборності Церкви та питання першості серед Помісних Православних Церков.

Участь у конференції окрім богословів та вчених з Української Православної Церкви беруть представники семи Помісних Православних Церков: Антиохійської, Руської, Сербської, Болгарської, Польської, Православної Церкви Чеських земель та Словаччини та Православної Церкви в Америці.