Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Єпископ Спиридон взяв участь у Київському форумі толерантності


25 листопада відбувся Київський форум толерантності. Захід було проведено за сприяння з боку Департаменту культури Київської міської державної адміністрації з метою зміцнення властивої столиці України атмосфери порозуміння між представниками різних конфесій і національностей. З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія участь у Форумі взяв вікарій Київської єпархії єпископ Вишневський Спиридон.

Участь у заході взяли представники різних релігійних і національних спільнот м. Києва, зокрема представники азербайджанської, арабської, афганської, грецької, грузинської, казахської, німецької, палестинської, польської, узбецької та інших громад, представники яких проживають у м. Києві.

Під час Форуму було обговорено питання взаємодії релігійних організацій і національно-культурних товариств з органами місцевої виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, забезпечення толерантності та упередження конфліктів на релігійному й національному ґрунті у м. Києві тощо.

Єпископ Вишневський Спиридон передав організаторам та учасникам Форуму благословення Предстоятеля УПЦ і привітав з нещодавнім Міжнародним днем толерантності (Міжнародний день толерантності відзначається щорічно 16 листопада).

У своєму виступі єпископ Спиридон зазначив: “Для нас – вірних Української Православної Церкви – поняття толерантності насамперед базується на євангельських настановах і у першу чергу на Христовій заповіді любові. Любові не лише до подібних до себе, але й до усіх людей. Для нас толерантність – це взаємоповага між різними людьми, які можуть належати до різних релігійних спільнот, до різних національних груп, говорити різними мовами, мати різні погляди на ті або інші речі. Безперечно, це не може і не повинно вести до відмови від своєї власної позиції, але це означає здатність і готовність до діалогу з іншими, до пошуку шляхів порозуміння”.

Владика Спиридон висловив від імені Предстоятеля Української Православної Церкви подяку Київському міському голові В. Кличку й усій київській владі за політику, спрямовану на досягнення суспільної злагоди і порозуміння між представниками різних релігійних і національних спільнот та недопущення будь-яких міжрелігійних або міжнаціональних протистоянь у місті Києві, зазначивши, що у цьому відношенні Київ є прикладом для багатьох інших регіонів України.

На завершення свого виступу владика висловив сподівання, що така виважена і справді державницька політика буде властива для київської влади і надалі, а Київ і надалі буде зразком мирного співіснування як вірних різних конфесій, так і представників різних національностей, а також запевнив усіх учасників Форуму, що Українська Православна Церква й надалі робитиме усе від неї залежне і необхідне для досягнення суспільного миру та злагоди у нашій країні, порозуміння і спільної праці усіх громадян на благо України.