Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЛУЦЬК. Клірик Кіпрської Православної Церкви архімандрит Нектарій (Бакопулос) поспілкувався зі студентами Волинської духовної семінарії


14 вересня відбулася зустріч студентів Волинської духовної семінарії з кліриком Кіпрської Православної Церкви архімандритом Нектарієм (Бакопулосом), який є настоятелем храму Воздвиження Чесного Хреста Господнього у селі Аска (Кіпр), а також виконує послух секретаря Тамасосської й Оринійської єпархії Кіпрської Православної Церкви. Про це повідомляє сайт Волинської духовної семінарії.

Отець Нектарій перебуває з візитом в Україні, й з благословення архієпископа Волинського і Луцького Нафанаїла зустрівся із викладачами та студентами ВДС. Супроводжував священнослужителя заступник Голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич.

У зустрічі отця Нектарія зі студентами ВДС взяв участь вікарій Волинської єпархії єпископ Камінь-Каширський Афанасій та ректор ВДС архімандрит Євменій (Михалевський).

В прес-службі ВДС нагадують, що попри позицію предстоятеля Кіпрської Православної Церкви архієпископа Хризостома ІІ, керуючий Тамассоською та Оринійською єпархією митрополит Ісая належить до числа тих семи єпископів Кіпрської Церкви, які підтримують позицію саме канонічної Української Православної Церкви та її Предстоятеля Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія. Перебуваючи на Волині, архімандрит Нектарій відвідав села Раків Ліс, Нуйно і Бронницю. У селі Раків Ліс він взяв участь в освяченні храму, побудованого замість захопленого прихильниками “ПЦУ”.

Лекція, яку отець Нектарій прочитав майбутнім душпастирям стосувалася теми священства, покликання до нього, а також місіонерського служіння для молоді.

Архімандрит Нектарій розповів про свій життєвий шлях і про те, як він віднайшов у собі покликання до священства і монашества. Він побажав семінаристам плекати це покликання, яке привело їх до духовної школи, та бути уважними до себе та свого духовного життя.

Щодо теми пастирської та місіонерської роботи із молоддю, то архімандрит Нектарій розповів про свій власний досвід такої діяльності, а також дав семінаристам кілька порад. У молодих людей, наголосив він, є дуже багато запитань, їх цікавить багато речей, зокрема, спорт та музика, отож священник повинен вміти дати відповіді на ці запитання, та вміло керувати молодими людьми, проявляючи увагу та любов: “І при цьому тримати певну відстань між собою і молодими людьми, і тоді вони його полюблять і повірять йому”.

Розповів клірик Кіпрської єпархії і про власний досвід молодіжної роботи. “У нас в єпархії є спеціальний заклад, де молоді люди зустрічаються, спілкуються, займаються спортом, навіть грають в певні електронні ігри. Разом із тим, там проводяться і духовні бесіди, ми залучаємо православних молодих людей до активної і свідомої участі в літургічному житті Церкви”, – зазначив він.

Під час особистого спілкування з гостем студенти мали можливість задати отцю Нектарію свої запитання. Вони стосувалися різних тем – духовного життя, проблем які турбують сучасну Православну Церкву, особливостей життя та служіння священників Кіпрської Православної Церкви.

Зокрема, щодо духовного життя отець Нектарій зауважив, що доволі позитивною і потрібною його складовою є часте Причастя святих Христових Тайн. “У нас, на моєму приході ми в суботу навіть служимо спеціальну Літургію для молоді, і гарною практикою є, коли за нею молоді люди причащаються”, – розповів отець Нектарій. Наголосив він і на важливості такої складової духовного життя як молитва, при чому зауважив, що практика Іісусової молитви є можливою і дуже корисною і для мирян.

Що ж до актуальних проблем, які на жаль, турбують Вселенську, і особливо нашу Українську Православну Церкву, то архімандрит Нектарій порадив особливо не перейматися ними. “Ви повинні знати, що ви – на правильному шляху. Тому тримайтеся істинної канонічної Української Православної Церкви, вашого Предстоятеля Митрополита Онуфрія і ваших єпископів… Я був у цих ваших селах, де люди втратили свої храми, бачив їхній біль, і це дає змогу побачити, яку помилку зробив патріарх Варфоломій“, – наголосив він.

Питань було дуже багато, й зустріч затягнулася майже до ночі, втім ніхто не відчував втоми, навпаки – усі отримали величезну духовну наснагу, йдеться у повідомлені.

Насамкінець, викладачі та студенти Волинської духовної семінарії зробили з отцем Нектарієм спільне фото, після чого він подарував семінаристам у благословення іконки Спасителя.