Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

САРНИ. У Заболотті опечатали храм УПЦ, який прихильники «ПЦУ» за підтримки районних депутатів намагалися захопити (оновлено)


Прихильники «ПЦУ» за підтримки двох місцевих депутатів і «муніципальної варти» зрізали замки в храмі УПЦ села Заболоття на Рівненщині.

10 травня близько 6:00 ранку в селі Заболоття, Володимирецького району Рівненської області, послідовники «ПЦУ» за підтримки районних депутатів захопили храм УПЦ в Сарненської єпархії на честь святого апостола і євангеліста Іоанна Богослова. Пізніше за результатами переговорів з представниками “ПЦУ”, храм канонічної Церкви в селі Заболоття опечатали, а ключі віддали на зберігання представникам правопорядку. Про це повідомив сайт СПЖ.

У безпосередньому захопленні храму брали участь представники «муніципальної варти» з міста Вараш і два районних депутати – Геннадій Дерев’янчук та Степан Жданюк.

За словами віруючих УПЦ, про захоплення храму вони дізналися з інформації в вайбер-групі «Заболоття активне», на сторінках якої активісти «ПЦУ» розмістили оголошення про те, що 10 травня о 6:00 ранку відбудеться богослужіння в храмі.

«Коли я побачив оголошення, одразу прибіг на територію храму, замки були зрізані, місцеві люди, десь чоловік 30, зайшли всередину, а “муніципальна варта” і депутати Дерев’янчук і Жданюк стояли на захисті храму, – розповів помічник старости Сергій Середюк. – Якщо наші люди, які теж прибігли під храм намагалися зайти, то їх поливали піною з вогнегасників».

На кадрах відео видно, що прихильників «ПЦУ» біля храму – не більше 10-12 осіб. «І ці люди називають себе більшістю громади, – гірко іронізують парафіяни УПЦ, стверджуючи, що охорона в масках, силами якої був захоплений храм, взагалі не має відношення до села. – Поховалися, щоб їх не було видно. Така ось громада».

Зараз віруючі УПЦ викликали поліцію і зібралися разом, щоб спробувати відстояти храм.

Претензії на храм, активісти «ПЦУ» висловили ще в Велику суботу перед Великоднем. У той день, кажуть очевидці, вони освятили свої паски, покликавши «священика з ПЦУ» на територію храму. Для цього закрили на ланцюг ворота і повісили жовто-блакитний прапор на хрест.

«Вони у церкві – не хазяї й нічого там не знають. Тому ми безперешкодно зайшли у двір з іншого боку, – розповідає прихожанка УПЦ Маргарита. – … Пасху відслужили спокійно, було дуже багато людей».

Після шестигодинного протистояння віруючим УПЦ вдалося досягти діалогу з прихильниками “ПЦУ”, і, за результатами переговорів, храм опечатали, а ключі віддали на зберігання представникам правопорядку.

Посередниками в переговорах стали правоохоронці, які дуже швидко зреагували на виклик від віруючих УПЦ. «Організаторами церковного конфлікту в Заболотті можна вважати двох людей: депутата Варашської міської ради Геннадія Дерев’янчука і сільського жителя Івана Мельника, – повідомив протоієрей Віктор Земляний, керівник відділу з питань врегулювання міжконфесійних протистоянь Сарненської єпархії УПЦ. – З ними правоохоронці і вели переговори».

«Спочатку результатів не було, але потім, почувши, що віруючі УПЦ готові розкинути намети для цілодобового чергування біля храму, таки прийняли пропозицію поліції і вивели людей ПЦУ з храму», – розповів священик.

За словами учасників подій, після переговорів прихильники “ПЦУ” вивели з храму своїх людей. Ними виявилися кілька місцевих жінок, які закрилися в храмі на світанку, а ззовні їх охороняли чоловіки з сусідніх населених пунктів.

«Головними ж у всій цій історії були хлопці з Муніципальної варти, – коментує Маргарита, віруюча УПЦ. – Вони розбризкували якийсь газ і піну з вогнегасників, вони тримали оборону, коли ми почали сходитися до церкви».

Зараз на території церкви знаходиться ще багато людей. Храм опечатали правоохоронці і забрали ключі на зберігання під власну відповідальність до рішення суду.

Релігійна громада УПЦ збирається сьогодні служити молебні на території свого храму, а найближчі богослужіння буде здійснювати в церковному будинку.

Конфлікт в селі триває з 2019 року. За цей час місцеві активісти ПЦУ на чолі з Іваном Мельником, організатором переходу до нової церкви, тричі скликали збори територіальної громади.

«Третій раз, знаючи, що вірних УПЦ в селі багато, а їх всього чоловік 30, збори зробили без нас, – розповіла Маргарита, мешканка села Заболоття . – Ось після того зібрання вони і зробили липові документи, перереєструвавши нашу громаду».

Це рейдерське захоплення прокоментував ієрарх УПЦ єпископ Баришівський Віктор. «Буквально кілька днів тому ми писали, що слова Держсекретаря США Ентоні Блінкена про “усунення штучних перешкод при вільному, на основі принципів свободи совісті, визначенні громадами своєї приналежності”, сказані ним нещодавно у столиці України, можуть бути сприйняті окремими українськими чиновниками в якості “команди діяти, що призведе до нової хвилі захоплень храмів УПЦ”», – написав владика у себе в телеграм-каналі.

На його переконання, захоплення, яке відбулося за безпосередньої участі двох районних депутатів та представників “муніципальної варти”, можете бути наслідком цих меседжів Держсекретаря США.

«…Виникають питання: це і є “принципи свободи совісті”, про які говорив високий представник країни з-за океану, чи це “усунення перешкод” на шляху до цих “принципів”? У разі ствердних відповідей на ці два питання, стає очевидним, що “перешкодою” є сама УПЦ. І ця “перешкода” дійсно серйозна і велика, бо на сьогодні Українська Православна Церква залишається найбільшою конфесією України”, – зазначив ієрарх УПЦ.