Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЛЬВІВ. Православні міста відзначили престольне свято кафедрального собору


6 травня, день пам’яті святого великомученика Георгія Побідоносця, у Свято-Георгіївському кафедральному соборі міста Львова святковим богослужінням молитовно відзначили престольне свято. Божественну літургію в цей день звершив митрополит Львівський і Галицький Філарет.Владиці співслужили: секретар єпархіального управління протоієрей Олександр Іванченко, духовенство єпархії.

На малому вході, за старанні труди на благо Церкви, митрополит Філарет удостоїв благочинного міста Львова правом носіння другого хреста з прикрасами.

За Літургією були піднесені особливі молитви про припинення епідемії коронавірусу, про здоров’я хворих та лікарів.

Наприкінці було звершено Хресний хід навколо собору з мощами святого великомученика Георгія та копією чудотворної ікони з Афонського Болгарського монастиря Зограф.

Після одпусту, Владика привітав усіх присутніх з днем пам’яті святого покровителя Галичини.

«Сердечно вітаю з великим днем Пасхи Господньої і храмовим святом – днем пам’яті святого великомученика Побідоносця і Чудотворця Георгія. 1700 років відділяє нас від того часу, коли жив і був прославлений своїми подвигами і своєю смертю святий великомученик Георгій. І ми поклоняємося цьому великому святому, тому що ми відчуваємо його присутність, він ніби живий, він між нами. Це є свідченням того, що Господь об’єднує Церкву земну і Церкву небесну. І ми вклоняємось вмч. Георгію не просто тому, що він святий, якого ми добре знаємо, якого ми вшановуємо, а ми вклоняємось ще й тому, що він реально є присутнім в нашому житті», — сказав архіпастир.

*** Частка мощей святого великомученика Георгія Побідоносця була передана митрополиту Філарету Блаженнішим Митрополитом Онуфрієм під час його візиту до Львова 15 лютого 2021 року.

У своєму слові Предстоятель УПЦ зазначив: «Ми з духовною радістю вручаєм Вам ці святі мощі святого Георгія Побідоносця, які привезені зі Святої Гори Афон. Вони будуть знаходитися в цьому храмі і будуть надихати людей благодаттю, яка спочиває на мощах, на добре християнське життя та укріплення в православній вірі».

Митрополит Філарет звернув увагу на те, що відтепер священнослужителі та віряни матимуть змогу в соборі вклонятися мощам святого великомученика Георгія Побідоносця.

«Сьогоднішній день увійде в історію, тому що ми вперше прославляємо великомученика Георгія з можливістю вклонитися його святим мощам, які, з благословення Блаженнішого Митрополита Онуфрія, відтепер будуть почивати в цьому храмі. Як і колись, з благословення Митрополита Київського і Галицького Іоанна, в сорокових роках в цей храм були принесені мощі святої великомучениці Варвари. Ми будемо вклонятися цим великим подвижникам і угодникам та просити, щоб через їхнє благословення і молитву вони завжди предстательствували за нас перед Богом і допомагали в нашому житті», — зазначив він.

На завершення владика закликав всіх молитися за мир в нашій державі, за процвітання нашого міста, за здоров’я і благополуччя всіх віруючих православних людей, які тут вклоняються перед мощами великомученика Георгія, щоб і він показав свою славу і явив свої чудеса.

«Дай Бог, щоб через нашу молитву, через нашу віру, через нашу надію і впевненість у предстательстві великомученика Георгія, Господь посилав благополуччя і захист нашій державі, нашому місту і нашому Галицькому краю, покровителем яких він є. А найперше — нашому святому храму і всій нашій благочестивій православній пастві, яка є перебуває під молитовним покровительством святого великомученика Георгія», — побажав митрополит Філарет.