Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВСЬКА ОБЛАСТЬ. Ієрарх УПЦ звершив літію у день пам’яті жертв політичних репресій 1937-1938 років у заповіднику «Биківнянські могили»


16 травня, в День пам’яті жертв політичних репресій 1937-1938 років, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, єпископ Згурівський Амвросій, проректор Київської духовної академії і семінарії УПЦ, очолив заупокійну літію на території Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили». Про це повідомляється на сайті novomuchenik.org.ua.
За упокій жертв політичних репресій комуністичного режиму також молилися благочинний Броварського району протоієрей Олександр Левчук, духовенство Київської та Бориспільської єпархій УПЦ, а також керівник Центру вивчення спадщини новомучеників і сповідників ХХ століття Сергій Вікторович Шумило.

По завершенні молитви священнослужителі УПЦ поклали квіти до Братської могили на місці масового поховання репресованих на «Биківнянських могилах».

У зв’язку з шануванням в Україні Дня пам’яті жертв великого терору 1930-х рр. в цей день у всіх храмах УПЦ з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія відбувалися заупокійні літії з траурним передзвоном в пам’ять про всіх співгромадян, які постраждали в роки комуністичних репресій в СРСР.

Як зазначив після закінчення заупокійної літії єпископ Згурівський Амвросій, «сьогоднішній день для всіх нас є пам’ятним. У багатьох з нас за радянських часів в роки комуністичних репресій постраждали родичі. Так чи інакше репресії торкнулися практично кожної родини на території України. Особливо сильно від репресій постраждала наша Православна Церква. Тисячі храмів були зруйновані, а тисячі православних священиків і десятки тисяч православних мирян були репресовані богоборчою владою. Більшість з них постраждали за віру і є мучениками за ім’я Христове. Наша Українська Православна Церква в різних регіонах і населених пунктах України має таких мучеників і сповідників за віру православну, які постраждали в роки гонінь від безбожної влади. Тому ми вшановуємо їх пам’ять як молитвою, так і тим, що збираємо відомості про них».

Керівник Центру вивчення спадщини новомучеників і сповідників ХХ століття, кандидат історичних наук Сергій Шумило розповів присутнім про трагічну історію тих років. За його словами, тільки за кілька років «великого терору» в кінці 1930-х рр. на території УРСР були засуджені близько 200 тисяч громадян, з яких близько двох третин – до розстрілу. Решта були відправлені до в’язниць і таборів, де багато хто з них загинули від тяжких каторжних робіт. В цілому, за період з початку 20-х і до кінця 80-х років ХХ століття за час правління комуністичного режиму в Україні було заарештовано за політичними мотивами майже півтора мільйона осіб.

За словами Сергія Шумило, однією з найкривавіших в Києві була ніч 19 травня 1938 року, коли в київських тюрмах НКВС тільки за одну ніч було розстріляно 563 людини. Однак масові розстріли тривали й перед тим, і після того… Саме тому в третю неділю травня вшановується пам’ять жертв політичних репресій в Україні.

Як зазначив історик, на цей момент очолюваним ним Центром пам’яті Новомучеників в архівах зібрані відомості про понад 200 православних священиків Київської області, репресованих в 1930-і роки. «Зараз ведеться робота по обробці цих матеріалів слідчих справ НКВС, після чого плануємо видати ці матеріали окремою книжкою у вигляді мартирологу репресованого духовенства».

Сергій Шумило нагадав також, що одним з найбільш пам’ятних і священних місць в Україні, пов’язаних з жертвами масових комуністичних репресій, є Биківнянський ліс. Тут, за період з 1937 по 1941 рр., було закопано близько 100 000 репресованих громадян, страчених в київських тюрмах НКВС. «Трагедія Биківні стоїть в одному ряду з такими злочинами як Освенцим, Бухенвальд, Дахау, Бабин Яр, Бутово, Сандармох і Катинь. Для православних віруючих Биківнянський ліс є святим місцем, оскільки тут поховані тисячі православних мучеників за віру і просто безневинні страждальці, закатовані богоборчим режимом в страшні роки сталінських репресій. Борг нашого покоління – відновлювати і вшановувати пам’ять цих святих мучеників, на крові яких були збережені віра і Церква в роки страшних богоборчих гонінь і репресій», – сказав він.