Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЧЕРКАСИ. Архієпископ Феодосій освятив лісове джерело, яким користувалися ще насельниці Свято-Успенського Ірдинського Виноградського монастиря


7 грудня, в рамках свого архіпастирського візиту до Городищенського благочиння, Високопреосвященніший архієпископ Черкаський і Канівський Феодосій відвідав лісове урочище в околицях села Чуїха поблизу Городища, де знаходився підземний жіночий скит історичного Успенського Ірдинського Виноградського монастиря. Сам монастир був розташований у Малостаросільському лісовому масиві й також мав розгалужену систему підземних споруд.

Виноградський монастир – це святе місце, будівництво якого започаткував сам Богдан Хмельницький. Тут його син Юрій прийняв чернецтво, тут переховувалися гайдамаки. Вчені вважають, що всі підземні тунелі займають площу близько 15 гектарів. Дослідження підземного монастиря ще наприкінці позаминулого століття розпочав граф Бобринський, котрий склав схеми, що включають сотні метрів тунелів. Але він не зміг дослідити всі печери, як і сучасні краєзнавці. Нині на його теренах розташований психоневрологічний інтернат.
Достеменно відомо, що у Покровському скиту жили черниці, маючи два входи з обох боків величезного пагорбу, розташованому серед глибоких ярів Чуїхи. Нині від чернечих споруд нічого не залишилося.

Владика Феодосій спочатку освятив хреста, якого встановлено безпосередньо на тому лісовому пагорбі, усередині якого жили подвижниці. Потім відбулося освячення криниці над лісовим джерельцем, звідки, за переданням, користувалися водою черниці, котрі тут жили. Відтоді це джерело має назву «Монастирське», а сама вода славиться своїми цілющими властивостями.
Після освячення криниці владика Феодосій першим скуштував її воду та благословив усіх присутніх користуватися нею з вірою в Бога та надією на Його всебічну допомогу.