Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Слово на вручення жезла єпископу Новобузькому Варнаві (Гладуну), вікарію Миколаївської єпархії


СЛОВО НА ВРУЧЕННЯ ЖЕЗЛА
ПРЕОСВЯЩЕННОМУ ВАРНАВІ (ГЛАДУНУ),
ЄПИСКОПУ НОВОБУЗЬКОМУ, ВІКАРІЮ МИКОЛАЇВСЬКОЇ ЄПАРХІЇ


Преосвященний єпископе Варнаво!

У час, коли Матір Церква готує своїх чад до зустрічі Бога Слова, Яке стало плоттю (див. Ін. 1:14), Дух Святий осінив тебе і приєднав до лику Апостолів, що від самого початку були очевидцями і служителями Слова (Лк. 1:2). Слово Боже, за свідченням святого євангеліста Іоанна Богослова, перебувало з нами, повне благодаті й істини, і від повноти Його ти прийняв сьогодні благодать на благодать (див. Ін. 1:14, 16), зійшовши на найвищий ступінь Священства — єпископство.

Подія Боговтілення, яка сталася понад дві тисячі років тому, з’єднала розрізнене, совокупила земне і небесне, і ти покликаний бути слухняним знаряддям в руках Божих, ланцюговою ланкою, якою Він утримує необхідний для людського спасіння зв’язок. Для цього тобі треба зберігати чистоту у своїх справах, словах і думках, бути мудрим, як змія, і простим, як голуб (див. Мф. 10:16). Святитель Іоанн Златоуст з цього приводу нагадує: «Як змія виставляє своє тіло, аби тільки врятувати голову, так і тобі потрібно залишити усе інше для спасіння душі. Ні бідність, ні хвороба, ні найголовніша з усіх бід — смерть не можуть зашкодити тому, хто їм підданий, коли спасенна душа». Тож, пам’ятаючи єдине на потребу (див. Лк. 10:42), тримайся його, і навчай цьому інших.

Ми знаємо, що ми вiд Бога i що весь свiт лежить у злi (1 Ін. 5:19). Але Господь обіцяв тим, хто ходить у пітьмі і живе у країні тіні смертної, що вони побачать світло велике (див. Іс. 9:2). І це Божественне Світло, яке темрява не змогла огорнути (див. Ін. 1:5), засвітило тебе і поставило на підсвічник, аби світити всім у домі (див. Мф. 5:15). Не дивуйся, однак, ворожості і несприйняттю із зовні, і будь готовий до них, адже Євангельське світло може бути болючим і неприємним для тих, хто довгий час сидів у пітьмі і звик до неї, сприймаючи її як норму життя.

Благословенням Священного Синоду Української Православної Церкви, тобі визначено бути єпископом Новобузьким, вікарієм Миколаївської єпархії. Протягом багатьох років священицького служіння ти доброчесно трудився в єпархіальних установах, ніс послух духівника єпархії та намісника монастиря. Тепер ти покликаний стати найближчим помічником Високопреосвященнішому Питириму, митрополиту Миколаївському і Очаківському, під керівництвом якого проходило твоє духовне зростання. Будь йому вірним супутником і соратником на багатотрудному апостольському поприщі.

Возлюблений собрате! Сердечно вітаю тебе зі знаменною подією в твоєму житті і житті нашої Церкви. І для підтримки на шляху ієрархічного служіння, вручаю тобі цей архіпастирський жезл. Спираючись на нього, ступай сміливо на зустріч Сонцю Правди, пришестя Якого ми очікуємо. Мов три царі зі Сходу, вдивляйся в небо і йди за світлом вказівної зірки, щоб, досягнувши цілі своєї подорожі, ти зміг припасти до Спасителя і принести Йому дари своїх трудів, зі словами: Ось я і діти, яких дав мені Господь (Іс. 8:18).

А тепер, зійди на висоту церковної кафедри і подай своє перше святительське благословення народу Божому, який підносив за тебе свої молитви до Пастиреначальника Христа і розділив з тобою радість твоєї особистої П’ятидесятниці.

+ОНУФРІЙ,

МИТРОПОЛИТ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ УКРАЇНИ,

ПРЕДСТОЯТЕЛЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

13 грудня 2020 року,

м. Київ