Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

БОРИСПІЛЬ. У селі Зазимʼя пройшов вечір пам’яті мученицької кончини у 1937 році настоятеля храму священника Михаїла Под’єльського


27 листопада, з благословення Керуючого справами Української Православної Церкви митрополита Бориспільського і Броварського Антонія у Духовно-просвітницькому центрі Воскресенського храму с.Зазим’є Броварського району відбувся вечір пам’яті вбитого більшовиками у 1937 році настоятеля Воскресенського храму с.Зазим’є священника Михаїла Под’єльського.

Захід очолив єпископ Згурівський Амвросій, вікарій Бориспільської єпархії, який звернувся до присутніх з вітальним словом про важливість дослідження архівних справ всіх репресованих комуністичним режимом віруючих людей і священників. Також із вітальним словом до учасників звернувся голова Зазимської ОТГ Крупенко Віталій Вікторович, .

У рамках відзначення мученицької кончини отця Михаїла відбулося відкриття фотовиставки «Церква Мучеників: гоніння на віру і Церкву в ХХ столітті» та презентація збірника «Церква Мучеників: Гоніння на віру і Церкву у XX столітті», які представив модератор заходу Шумило Сергій Вікторович, керівник Центру вивчення спадщини новомучеників і сповідників ХХ століття, директор Міжнародного інституту афонської спадщини, заслужений працівник культури України.

Про свої дослідження про репресії в радянський час, особливо в 30-х роках розповів Савченко Григорій Петрович, кандидат історичних наук, професор кафедри новітньої історії Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, Голова Київської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, член редколегії журналу «З архівів ВУЧК, ГПУ, НКВД, КГБ».

Про дослідження життєвого шляху і мученицький подвиг отця Михаїла розповів протоієрей Анатолій Слинько, священник зазимського храму, яких досліджує його біографію.

Також про сімейну пам’ять розповіла онука отця Михаїла Лисенко Ольга Феодосіївна. Наприкінці вечора зазимська поетеса Щиголь Ольга Федорівна прочитала вірш, написаний нещодавно для вшанування пам’яті розстріляного священника.

Фотовиставка «Церква Мучеників: гоніння на віру і Церкву в ХХ столітті» перебуватиме в актовій залі Духовно-просвітницького центру Воскресенського храму с. Зазим’є до 10 грудня. У будь-який день всі бажаючі мають можливість ознайомитися з експозицією безкоштовно.