Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЛЬВІВ. Проти мера та «активістів» Золочева відкрито кримінальне провадження щодо розпалювання міжрелігійної ворожнечі

У ЗМІ з’явилася інформація про те, що мера Золочева Львівської області, деяких інших чиновників, «громадських активістів», місцеву журналістку — учасників т.з. «віче», яке стало початком переслідувань священника та віруючих Української Православної Церкви, викликають чи мають намір викликати повістками до правоохоронних органів у межах кримінального провадження щодо розпалювання ними міжконфесійної ворожнечі. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Нагадаємо, «Віче», на яке мер міста Ігор Гриньків приніс кувалду, відбулося 14 липня 2020 року біля будинку клірика Львівської єпархії УПЦ ієрея Максима Йоенка. Відеозапис з місця події міський голова особисто опублікував на своїй сторінці в Facebook. Тоді він поділився, що у нього є велике бажання молотом зламати паркан, проте він не хоче закликати населення до конфлікту.

Після цього ворота священника УПЦ розписали образами і нацистською символікою, а йому з родиною запропонували покинути місто.

Пізніше бойовики Львівського Нацкорпусу молотками зруйнували паркан, встановлений навколо будинку. Згодом вони публічно взяли відповідальність за напад та пригрозили новими. Після чого переслідування продовжилися: ламали та описували погрозами паркан священнику неодноразово, закидали фарбою вагончик, у якому моляться віруючі, а також звершили декілька актів вандалізму щодо магазину дитячих іграшок парафіянина Української Православної Церкви, після чого його змусили покинути орендоване приміщення.

12 листопада мер Золочева І. Гриньків з коментарем “нас намагаються звинуватити в тому, в чому ми не винні” повідомив для dyvys.info про отримання повісток у рамках ведення кримінального провадження.

«Вже отримують повістки з’явитись у поліцію і громадські активісти, і мене також попередили, що я отримаю повістку, а також повістку мають вручити нашій місцевій журналістці Лесі Горготі або вже й навіть вручили. Заступнику голови адміністрації Віктору Олійнику також мали вручити повістку. Тобто всі ті, хто брали участь у віче.Нас намагаються звинуватити в тому, в чому ми не винні. Слідчі повідомили мене, що 26 листопада я маю йти у відділок поліції і давати пояснення», – передає видання слова Ігоря Гриньківа.

«До слова, 26 листопада у відділок має також прийти (в якості свідка) і громадська активістка, депутатка обласної ради Мирослава Бабінська. Про це вона написала у соцмережі Фейсбук», — повідомляє також dyvys.info.